Astbrant: "Inte så glamoröst i Åstorp"

Trots att första förlusten för säsongen kom i söndags kan Johan Astbrant summera en lyckad start på säsongen som tränare för Warberg i Allsvenskan Södra. "Vi ska etablera oss i SSL på sikt", säger han.

Johan Astbrant tränar Warberg som är ett topplag i Allsvenskan och siktar på att ta sig upp i Superligan.

Johan Astbrant tränar Warberg som är ett topplag i Allsvenskan och siktar på att ta sig upp i Superligan.

Foto: Peter Jigerstrom

Innebandy2021-11-22 17:00

Vimmerbysonen har gjort en häftig resa från spelare på elitnivå i såväl Helsingborg som Linköping följt av en kometkarriär som tränare. Han förde LIBK till två raka SM-finaler. För ett år sedan valde han att lämna Linköping och flyttade med familjen till Malmö. Inför den här säsongen tog han över tränaruppdraget i flerfaldiga svenska mästarna Warberg som pendlat mellan Allsvenskan och SSL på senare år.

Hur har den första tiden varit?

– Vi hade en stor omsättning på spelare inför säsongen. Spelarna vi tappade hade bidragit med 100 poäng tillsammans och de har ersatts med yngre och mer oerfarna förmågor. Med tanke på det är det lite förvånande att vi är med i toppen och tampas. Samtidigt bedöms Warberg efter sin historia och då ses som det självklart att vi ska vara ett topplag, säger Astbrant som själv är nöjd så här långt.

– För egen del har det blivit en nytändning att komma till ett lag där spelarna är nyfikna och intresserade av mina teorier. Jag vill spela en hybridinnebandy med en blandning av man-man och zonspel. Det tycker jag att vi har satt på ett bra vis. Vi släpper extremt få skott emot oss. Nackdelen är bara att det blir väldigt klara chanser när vi väl blir överspelade.

Hur stor skillnad är det på SSL och Allsvenskan?

– Det blev ganska påtagligt när jag såg Pixbo möta Linköping förra veckan. I SSL har spelarna så pass bra teknik att de klarar att behärska farten. I Allsvenskan måste spelarna sänka farten för att kvalitén i tekniken inte räcker till.

Astbrant har även märkt av en annan aspekt ganska tydligt.

– Det är inte så glamoröst att åka till Åstorp och spela bortamatch i en gympahall med fullt av linjer på golvet och ribbstolar på väggarna.

Astbrant har kontrakt som tränare i tre år och sedan en vecka tillbaka har han även rollen som sportchef i Warberg.

– Ekonomin i klubben räckte inte för att ha kvar en separat sportchef. Jag har haft båda rollerna i Linköping tidigare och som heltidsanställd tränare i Warberg blev det en naturlig lösning att jag tar det ansvaret också. 

Det är ingen lätt uppgift han har framför sig.

– Som allsvenska spelare går det inte att leva på att spela innebandy. Ersättningarna ligger kanske på en tredjedel jämfört med SSL. Det är inte lätt att locka spelare utifrån så vi får göra en hemvävd satsning.

Målet på sikt är att Warberg ska etablera sig i SSL igen, men Astbrant har ingen brådska med att ta steget upp i år.

– När vi ska ta steget upp måste vi ha ett konkurrenskraftigt lag så vi inte bara går upp och åker ur igen. Kan vi komma topp fyra och kvala upp till SSL i vår så får vi vara fullt nöjda. Sedan får vi se hur det utvecklar sig.

I söndags mötte Warberg Höllviken hemma och föll med 6–5.

– Visst var det surt att åka på den första förlusten för säsongen. Samtidigt fick vi en nyttig erfarenhet i den matchen. Vi mötte ett bra lag som var i SSL förra säsongen och spelade jämnt och föll med liten marginal. 

Tidigare den här säsongen vann Warberg med 4–3 efter förlängning hemma mot Fagerhult som tränas av VIBK-bekantingen Mikael Hill.

– Det var den bästa matchen i år sett till klassen på innebandyn. Fagerhult har nog en bättre trupp i år än de hade i SSL förra säsongen. De och Höllviken ses som favoriter i serien.

Följer du VIBK något?

– Bara lite resultatmässigt. Det ser ut att bli en tuff säsong.

Vimmerbysonen var med och förde Linköping till två raka SM-finaler.
Vimmerbysonen var med och förde Linköping till två raka SM-finaler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!