Pettersson hyllar Björngard: "Handplockad som back"

En ung tvåvägsback som sällan ger sig i en duell och kan bidra starkt offensivt. Det är William Björngard som tränaren Alexander Pettersson lyfter fram som Vimmerby IBK:s viktigaste förstärkning. "En unik och komplett spelartyp som vi har saknat i många år", säger han inför seriepremiären borta mot Ingelstad på fredag.

William Björngard pekas ut som en ytterst viktig förstärkning för Vimmerby IBk av tränaren Alexander Pettersson.

William Björngard pekas ut som en ytterst viktig förstärkning för Vimmerby IBk av tränaren Alexander Pettersson.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2023-09-28 16:00

Med tunga namn i hemvändarna Jonatan Green, Hampus Carlsson och Elliot Kronstrand är det lätt att tro att tränaren Alexander Pettersson ska ställa högst förväntningar på någon av dem.

Men det är istället den 20-årige Oskarshamnskillen William Björngard som har imponerat mest på tränaren så här långt.

– William är verkligen handplockad som en back som vi saknat tidigare. Han har kommit in snabbt i laget och vårt spel och gjort det väldigt bra på försäsongen.

Björngard själv känner också att han fått en stark start i sin nya klubb.

– Det har gått över förväntan. Jag har fått stort förtroende och känner att jag kan följa med upp offensivt också. Jag trivs väldigt bra i laget och har hittat ett bra samspel med min backkollega Hampus Carlsson. Det ger en stor trygghet ute på planen.

De senaste två säsongerna har han spelat i Craftstadens A-lag och utvecklas stadigt.

– Jag kom in i ett läge när Craftstaden var på väg utför. Vi var många unga spelare som fick chansen. Första säsongen åkte vi ur ettan och förlorade många matcher stort. Förra säsongen var det lite bättre i tvåan, men så kom beskedet att Craftstaden lade ner sitt herrlag.

Det var först då som VIBK kom in i bilden. Och valet att gå till lokalrivalen var inget svårt beslut.

– Vimmerby var det bästa alternativet för mig i det läget. Jag vill satsa på innebandyn och kände att det skulle vara mest utvecklande för mig att spela i VIBK, säger 20-åringen som till vardags jobbar på en förskola och bor kvar i Oskarshamn.

– Jag pendlar och tränat två gånger i veckan. Det fungerar bra. Jag vill prova så den första säsongen. Men jag är inte främmande för att en flytt till Vimmerby i framtiden.

Vad tror du om lagets chanser att hävda sig i serien?

– Jag har en väldigt positiv känsla. Laget känns bra förberett. Om vi har rätt inställning ska vi vara med och slåss i toppen.

undefined
Jonatan Green, Elliot Kronstrand och Hampus Carlsson har återvänt till moderklubben inför säsongen.

Förutsättningarna i innebandytvåan är betydligt tuffare den här säsongen. En serieomläggning väntar där två allsvenska serier ska bli en. 

– Det leder till att vinnaren i vår serie får kvala till division ett. Sedan måste man vara bland de sex främsta för att vara säker på att hänga kvar. Det är väldigt tufft.

Vad har ni för målsättning?

– Vi ska vara med bland de tre i alla fall. Ingelstad, Sävsjö och Nässjö känns som de tuffaste konkurrenterna.

Inför säsongen har VIBK alltså förstärkt med fyra spetsspelare. På minuskontot återfinns Emil Johansson, Kevin Hultman och Samuel Ringdahl.

– Totalt sett så känns laget starkare den här säsongen. Dessutom har vi ett par unga killar som tagit för sig rejält på försäsongen. Spelare som Nils Danielsson och Adrian Milton kan få chansen i A-laget.

Ett samarbetsavtal med IF Ariel öppnar också upp för att förstärka laget under säsongen.

– Vi har unge målvakten Alexander Adolfsson på en dubbellicens. Sedan kan vi låna in Emil Johansson och andra bra spelare från Ariel. 

Pettersson räknar inte med spel för Mattias Zeilon som åkte på en smäll mot nacke och huvud senast.

– Han får vila i förebyggande syfte.

Seriepremiären sker mot Ingelstad borta på fredagen.

– Det blir en rejäl värdemätare. De har värvat starkt och är alltid svåra att möta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!