VIBK lyfts fram av publiken: "En styrka"

I topp i serien tabellmässigt. I topp i publikligan. Vimmerby IBK:s herrlag kan summera en stark höst. "Första halvan av säsongen är mycket väl godkänd", säger tränaren Michael Elmér inför bortamötet mot Gränna på fredag.

VIBK-jubel inför hemmapubliken. Victor Wall och Albin Alfonsson firar ett av Vimmerbys mål den här framgångsrika säsongen.

VIBK-jubel inför hemmapubliken. Victor Wall och Albin Alfonsson firar ett av Vimmerbys mål den här framgångsrika säsongen.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2019-12-19 20:15

En match kvar. Sedan är det juluppehåll för Vimmerby i division två-innebandyn. Laget är i superform, i alla fall resultatmässigt. VIBK har vunnit tio av elva matcher i serien, varav de sex senaste. Senast var det spelmässigt ändå sisådär...

–  Visst är det jätteroligt att vi toppar tabellen, men jag tjatar fortfarande med en dåres envishet att vi framför allt tittar på vår prestation i matcherna. Att vi ska spela rätt typ av innebandy, vilket jag inte tycker att vi gjorde på Öland (SSG) förra helgen, säger Michael Elmér. 

Inför fredagens match leder Vimmerby serien på 30 poäng, fem före tvåan CL98 och sex pinnar tillgodo på Ingelstad under strecket. 

–  Oavsett hur det går mot Gränna så kommer vi att leda serien när vi går till julvila, fortsätter Elmér. 

Vad är det som har gjort att ni har den positionen?

 – Vi har lyckats väldigt bra med att styra motståndarna var de ska ta sina avslut i planen. Det har varit lite av en nyckel till att det har gått så bra. När vi sedan erövrar bollen vet vi vad vi ska göra. Vi kan kalla det manualstyrt. 

VIBK-tränaren berättar vidare att han är mycket nöjd med balansen mellan antal gjorda mål och insläppta. 

–  Vi snittar på ungefär sju gjorda mål framåt och tre insläppta mer match. Att vinna varje match med 7–3 tror jag varenda tränare skulle vara nöjd med. Förvarsspelet och samarbetet mellan våra målvakter (Patrik Karlsson och Ludwig Strömsten) och utespelarna har fungerat fantastiskt bra. Särskilt offensivt finns saker att utveckla, helt klart. 

På tal om utveckling, så har det skett mycket när det gäller att locka publik till Vimmerbys hemmamatcher de senaste säsongerna. År efter år toppar VIBK seriens publikliga – och är på god väg att vinna för sjätte säsongen i rad. Med ett snitt på 447 åskådare per match hittills är de långt före tvåan Slätafly (307) och  trean Nybro (181). 

Pratar ni mycket inom laget om publikstödet?

– Inte dagligdags, men det betyder mycket för oss att ha ett sånt starkt stöd. Det är också bra ur marknadsföringssynpunkt när vi ska värva spelare till klubben. Nyligen var jag och tittade på när Craftstaden spelade hemma. De hade runt 250 åskådare – och då pratar vi Allsvenskan. 

– Vårt publiksnitt är bra, sedan får vi också komma ihåg att "idolhösten" med veckofinaler på Tv alltid gör det lite tuffare att dra folk. 

Varför tror du det är så stort intresse för Vimmerby IBK?

– Flera saker. En faktor är förmodligen att det nästan alltid är målgaranti och mycket mål när vi spelar hemma. Oftast är det också rafflande matcher och så har vi våra klassiska "VIBK-vändningar". Det är många ungdomar som kollar och man kan nästan kalla det för en mini-fritidsgård på fredagkvällarna. Det är roligt. 

Hur är läget i laget inför Gränna-matchen?

– Vad jag känner till nu, innan träningen, så ska alla spelare vara tillgängliga. Som alltid när höstsäsongen börjar närma sig sitt slut så finns det alltid lite småskavanker, men inget som oroar. Vi kommer att åka med tre fulla femmor, men preliminärt så kommer vi att starta på två. 

VIBK kommer att garanterat ha bra koll på motståndet. Elmér berättar att de lägger ner stort krut på att videoanalysera Gränna. När lagen möttes i premiären vann Vimmerby med 11–6. 

Följ vår Liverapportering med start 19.45 fredag.

Gränna var en svår nöt att knäcka när Vimmerby mötte dem hemma i premiären. En stark sistaperiod av VIBK fällde avgörande den gången. Nu möts de igen.
Gränna var en svår nöt att knäcka när Vimmerby mötte dem hemma i premiären. En stark sistaperiod av VIBK fällde avgörande den gången. Nu möts de igen.
Vimmerby IBK

Vimmerby har toppat seriens publikliga de fem senaste åren. Publiksnittet 2019/2020: 447, 2018/2019: 421, 2017/2018: 372, 2016/2017: 475, 2015/2016: 531, 2014/2015: 249. 

Poängligan div två: 1) Jonatan Green, VIBK 32 poäng (19+13), 2) André Nilsson, Nybro 31 poäng (17+14),  3) Victor Wall, VIBK 31 (9+22), 4) Philip Bolmgren, Ingelstad 27 (23+4), 5) Anton Fransson, SSG 27 (15+12), 6) Jonathan Carlberg, CL98IC, 26 (10+16), 7) Eric Carlsson, Gnosjö 25 (18+7), 8) Albin Alfonsson, VIBK 25 (17+8). 

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!