"Vi har fått tillbaka vinnarglöden"

VIBK-ledning med 6-1 när en period återstod. Ändå blev det en riktig rysare till slut. Men Kalmarsund kom bara nästan ikapp och Vimmerby fick med sig tre poäng. "Vi gillar när det är spännande", skämtar en av målskyttarna, Malin Engström efter matchen.

I det här läget trodde de flesta i Vimmerby Idrottshall att det skulle bli 6-6, men bollen gick inte in i mål. Istället kunde VIBK hålla undan och ta tre poäng.

I det här läget trodde de flesta i Vimmerby Idrottshall att det skulle bli 6-6, men bollen gick inte in i mål. Istället kunde VIBK hålla undan och ta tre poäng.

Foto: Jonatan Häggström Wedding

Innebandy2020-02-01 17:50

Under hösten var marginalerna ofta emot Vimmerby IBK:s damer i division ett. På de första åtta matcherna var laget nära flera gånger, men det blev inga poäng. 

Sedan tog VIBK den förlösande hemmasegern mot Östra SK - och därefter har det gått bättre. Förra helgen slog de Vetlanda borta med 3-2, och på lördagen vann laget med 6-5 hemma mot Kalmarsund Ungdom.

– Vi har lyft oss jättemycket sedan avslutningen på hösten när vi äntligen vann. Det känns som att alla har bitit ihop och kämpat mycket mer. Vi har fått tillbaka vinnarglöden. Sedan har vi bättre koll på försvarsspelet också, tycker backen Emma Jigsved, som stod för en fin insats. 

Matchen då?

Det var ett bortalag med mycket problem inför matchen. Efter beskedet att de inte får gå upp i Allsvenskan (eftersom A-laget spelar där) har några spelare lämnat laget. Och kanske var det därför Kalmarsund inte riktigt var med från start. 

VIBK var snabbare, starkare och vassare. De dominerade första och andra perioden. Målskyttet fungerade också och hemmalaget gick ifrån till 6-1.

– Vi är riktigt bra i första och andra perioden. Sedan i tredje blir det lite tufft och de stressar oss, säger Emma Jigsved. 

Sandra Elmer, tränaren, säger så här:

– Vi har tränat bra i veckan. Mycket på kontringar och powerplay till exempel. Sedan var vi taggade och kämpade bra. Vi spelade verkligen vårt spel, samtidigt som det för det mesta var stabilt i försvaret. Jag tycker också att det fungerade bra fysiskt. Vi står upp bra och orkar hela matchen, trots att vi hade flera borta, säger tränaren. 

Men i tredje perioden kom Kalmarsund igång - och gick upp till 6-5. 

– Vi slappnar av lite. De pressade högre och vi tappade lite positioner. Det blev väl lite onödigt spännande, säger Elmér. 

Hemmaseger blev det i alla fall. Detta trots att Kalmarsund hade flera klara målchanser. 

– Marginalerna var på vår sida för en gångs skull. Det känns jätteskönt och de här poängen är riktigt viktiga, säger Emma Jigsved. 

Sandra Elmér konstaterar att det blev en nervös och spännande avslutning.

– Det här är ju tjusningen med sporten ändå. Härliga goa tre poäng vi får med oss idag!

Malin Engström, som gjorde ett av målen, säger så här om den nervösa avslutningen: 

– Vi gillar när det är spännande, haha. 

Publiken måste få valuta för pengarna?

– Precis! Nej, men det var en riktigt skön seger och vi gjorde en bra insats idag. Det kändes bra. 

Malin Engström är ny för säsongen kan man säga. Hon spelade innebandy under flickåren, men har sedan bara hållit på med fotboll. Fram till nu. Malin tycker att hon har kommit in i det helt okej, även om det är ovant. 

– Man är lite ringrostig, det får jag säga, men kommer in i det allt eftersom. Jag ska nog vara glad att jag har spelförståelse och hänger med. Jag är inte nybörjare helt, men det känns nytt varje gång man går in i en match. 

Att VIBK tog tre poäng samtidigt som Vetlanda förlorade mot Östra SK är positivt för tabelläget. Nu är Vimmerby för första gången på säsongen uppe på säker mark, med både Vetlanda och Ryd bakom sig. 

Matchfakta

Vimmerby IBK-Kalmarsund Ungdom 6-5 (3-1, 3-0, 0-4)

Poängen VIBK: Greta Koponen 2+1, Elin Andersson 1+2, Ammelie Lennström 1+1, Edith Edvardsson 1+0, Malin Engström 1+0, Emma Djurstedt 0+1. 

Skotten: 24-35

Publik: 125

"Det kändes bra idag. Precis som laget var jag bäst i första och andra perioden", säger Emma Jigsved.
"Det kändes bra idag. Precis som laget var jag bäst i första och andra perioden", säger Emma Jigsved.
Division 1

1. Craftstaden Oskarshamn

2. Kalmarsund Ungdom

3. Värnamo IK

4. Stenåsa-Sandby-Gårdby

5. FBC Karlskrona

6. Östra SK

7. Vimmerby IBK

8. Vetlanda IBF

9. Ryds SK

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!