Green: "Saknat både spets och bredd" – framtiden osäker

Han har varit ryktenas man under flera säsonger. När Jonatan Green snart kan summera säsongen i division ett med VIBK kommer frågan naturligt om han är redo att lämna moderklubben. "Det finns intresse från klubbar högre upp. Jag kommer att lyssna och fundera innan jag bestämmer mig", säger han.

Jonatan Green var Vimmerby IBK:s bäste poänggörare under säsongen, som ändå slutade med nedflyttning från division ett.

Jonatan Green var Vimmerby IBK:s bäste poänggörare under säsongen, som ändå slutade med nedflyttning från division ett.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2022-03-09 18:00

På lördag avslutar Vimmerby IBK seriespelet med en betydelselös bortamatch mot FBC Kalmarsund Ungdom. Att laget åker ur division ett står redan klart. VIBK:s poängkung Jonatan Green har också varit inställd på det en längre tid.

– Egentligen insåg man väl att det skulle bli tufft när vi inledde så svagt under hösten. Sen tycker jag ändå att vi har spelat upp oss rejält efter jul och utmanat flera starka lag, även om resultaten och poängen inte gått vår väg.

För Green så kändes matchen hemma mot Växjö IBK U hemma som den sista chansen.

– Vi vann med 9–8 i sudden och borde egentligen ha varit glada över två poäng. Nu blev det istället en väldigt märklig stämning efter slutsignalen då spelarna i båda lagen kände att vi hade spelat bort våra sista chanser.

Inför sista omgången är VIBK 14 poäng från säker mark och åker ur med bred marginal.

– Med facit i hand var vi inte riktigt nära. Visst kunde vi ha vunnit ett par matcher till och varit lite närmare, men sett över hela säsongen ligger vi där vi förtjänar.

Var steget upp till division ett svårare än väntat?

– Ja, så känns det. Den stora skillnaden är att lagen på den övre halvan har en riktigt bra förstafemma som i princip håller allsvensk klass. De andra två femmorna håller också bra klass och minst en av dem kan producera framåt också. Där har vi inte kunnat konkurrera varken med spets eller bredd i vårt lag. 

Tidigare säsonger har skyttekungen varit del av en fast formation i VIBK som stått för mycket poäng. Den kontinuiteten har saknats den här säsongen.

– Det är egentligen första gången som det har blivit lite hattigt med vilka som jag spelar med. Victor Wall var skadad i början av säsongen och har även spelat back ibland. Det har blivit en del rotation med spelare där och det har varit svårt att hitta rätt.

Han står ändå på 27 mål och 22 assist efter 21 matcher och är femma i seriens poängliga.

– Innan jul hade jag bara gjort åtta mål och 13 assist och låg tolva, så andra halvan av serien har ändå gått betydligt bättre. Både för laget och mig, säger Green som tycker att det är skönt att ha fått ett kvitto på att han kan prestera på en högre nivå också.

– Jag var faktiskt lite osäker kring det inför säsongen. Jag har bara spelat i tvåan med VIBK bortsett från några enstaka matcher i Allsvenskan med Craftstaden. På så vis känner jag att jag har presterat över förväntan och är mer än nöjd med andra halvan av säsongen.

Nyligen nådde 24-årige poängkungen en milstolpe då han gick över 500 gjorda mål och 800 poäng totalt för VIBK i karriären. Då räknas visserligen även matcher på pojklagsnivå och B-lag in, men det är ändå häpnadsväckande siffror. Han har nu varit en del av klubbens A-lag i tio säsonger. Frågan är dock om det blir en elfte?

– Målet för mig har länge varit att få spela i division ett med VIBK. Nu har jag fått göra det och mitt kontrakt går ut efter säsongen. Jag stänger inga dörrar för att bli kvar i VIBK, men kommer avvakta innan jag tar ett beslut.

Har du anbud från andra klubbar?

– Det finns intresse från klubbar från division ett till SSL i Sverige och den norska elitserien. Jag kommer att lyssna och se vad som händer. Det gäller att välja klokt och ta ett lagom stort steg om det blir aktuellt att byta nivå. Närmast ska jag fokusera på att fotboll med HM IS. 

Jonatan Green och Adrian Brorsson firar ett VIBK-mål.
Jonatan Green och Adrian Brorsson firar ett VIBK-mål.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!