Tio frågor till poängkungen

Tio frågor – tio svar. Här tycker VIBK-stjärnan Jonatan Green till om årets säsong.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2019-01-18 10:00
1) 7–8 mot Karlskrona och 4–6 mot Sävsjö. Med handen på hjärtat: hur mycket har du ältat de senaste förlusterna?

– Matchen mot Karlskrona tog tid att smälta, det kan jag säga. Det var en enorm tomhet och besvikelse. Jag var inte förbannad, mer ledsen. Det var en match som vi borde ha vunnit. Det tog tre-fyra dagar innan jag kunde släppa den förlusten. Hade jag stått vid en maskin på en industri hade det nog varit ännu värre. Nu jobbar jag med barn på ett fritids, så jag får mycket positiv energi av dem efter en förlust.

– Förlusten mot Sävsjö var också jobbig, så klart. Men då gjorde vi ändå en jättebra match mot seriens bästa lag. Då är det enklare att acceptera. Däremot grämer det mig att domarna inte godkände vårt 5–5-mål i slutet. Den bollen var inne, jag är 100 procent säker. Målvakten lyfte på buren, samtidigt som bollen åkte under målet. Vi började fira, men domarna missade den situationen helt.

2) Nu ligger Vimmerby sexa i division två-tabellen. Vad tycker du om er säsong?

– Poängmässigt har vi gjort det helt okej. Jag är hyfsat nöjd, även om jag hade önskat tre–sex poäng till. Det är Karlskrona-matchen som drar ner betyget lite. Spelmässigt har vi också gjort det bra, tycker jag. Vi har ett tydligare spelsystem än tidigare och vet vad vi vill. Det som saknas är en högre lägstanivå. Speciellt mot mittenlagen som springer mycket. Jag vet inte varför, men vi har ofta problem mot lagen som spelar med mycket hjärta och inställning.

3) Vad är en rimlig målsättning i det här läget?

– Huvudsaken är att vi inte sjunker mer i tabellen. Vi ska titta uppåt. För ett par år sedan var vi också åtta poäng efter topplagen. Då tog vi 27 av 30 poäng under vårsäsongen och var ytterst nära att gå upp i division ett. Ingenting är omöjligt. Samtidigt kan vi spela utan press, eftersom vi har många unga spelare är inte förväntningarna lika höga som tidigare. Det är faktiskt lite skönt.

4) Förra året föll ni ihop som ett korthus när toppstriden var körd. Finns det någon risk att det händer igen?

– Nej, det tror jag inte. Det får inte hända. Det är alla medvetna om. Jag vill inte uppleva en sådan jobbig säsong igen.

5) Du själv har gjort många poäng och toppar poängligan överlägset (29+18). Hur ser du på din egen prestation?

– Ja, det har gått bra. Poängmässigt går jag mot min bästa säsong i karriären. Jag tror det är 15 poäng ner till tvåan i poängligan. Förklaringen? Jag kanske har tagit lite mer ansvar än tidigare, både defensivt och offensivt. Jag jobbar lite hårdare. Då kommer det också fler chanser. Sedan har jag och Victor Wall ett väldigt bra samarbete. Det kanske låter klyschigt, men samarbetet blir bättre och bättre för varje säsong som går.

– Den senaste tiden är det två klubbar som har hört av sig och vill värva mig. Röke i division ett och en norsk elitserieklubb. Just nu är det inget alternativ, men det är ändå roligt att klubbarna fortsätter att vara intresserade av mig. Det är ett kvitto på att jag fortsätter utvecklas.

6) I början av säsongen gjorde du några matcher med Craftstaden i allsvenskan. Hur ser det samarbetet ut i nuläget?

– Totalt spelade jag fyra seriematcher med Craftstaden före jul. Det var kul och en bra chans för mig. Jag spelar gärna fler matcher. Men det beror nog på hur det går för Vimmerby och Craftstaden i respektive serie. Det är fortfarande VIBK som är prio ett.

7) Är det några spelare i VIBK-truppen som har överraskat på dig?

– Elias Trawtschenko har spelat på en något ovan position som back och gjort det väldigt bra. Senast fick han chansen i förstafemman och imponerade mot seriens bästa lag. Det var starkt gjort, speciellt med tanke på att han bara är 16 år gammal. Melvin Hemmingsson har också gjort det väldigt bra och varit en av lagets bästa defensiva backar. Sedan måste jag nämna Jack Fridh och Jesper Nilsson. De har etablerat sig i A-laget och gjort det bra, trots att de spelat på lite olika positioner.

8) Vad tycker du om tränarparet Peter Kronstrand/Jonas Karlsson?

– Det är den bästa konstellationen jag haft. Det har aldrig varit så här bra fart på träningarna. ”Filuppen” (Jonas Karlsson) är ju känd för att hitta på nya övningar, vilket jag uppskattar. Det är stor variation på våra träningar.

9) Nu väntar en viktig hemmamatch mot CL98. Dina tankar?

– Jag är väldigt revanschsugen. Senast vi möttes (förlust 6–3) var inte inställningen där för fem öre. Ska vi klättra i tabellen måste vi vinna. Förlorar vi den här matchen har nog tåget gått.

10) Det väntas mycket publik till kvällens match, inte minst med tanke på att det är fri entré. Hur är det att spela inför 400-600 åskådare varje hemmamatch?

– För mig personligen betyder det oerhört mycket. Det är riktigt coolt. Man blir nästan bortskämd. Det finns ingenting värre än att förlora inför hemmapubliken och vår fantastiska klack. De har en stor del i att jag fortsatt spela i Vimmerby. Hade det suttit 150 personer på läktaren kanske min karriär hade sett annorlunda ut.

Matchdags VIBK–CL98

Ikväll spelas den 14:e omgången i innebandytvåan. Tabellsexan Vimmerby IBK möter fyran CL98 hemma i Idrottshallen.

Efter en tung start på 2019, med två raka förluster, har VIBK åtta poäng upp till toppduon Sävsjö och Ingelstad.

Vimmerbys interna poängliga ser ut så här: 1) Jonatan Green 47 (29+18), 2) Victor Wall 26 (10+16), 3) Adrian Brorsson 21 (15+6), 4) Johan Carlsson 12 (9+3), 5) Andreas Lennartsson 8 (4+4).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!