Sverige överlägset – VM-guld efter storseger

4–1 efter en period, 6–1 efter två och 9–3 vid full tid. Det var inget snack om saken. Sverige dominerade VM-finalen i innebandy mot Tjeckien. –Jag får gåshud, säger lagkapten Emil Johansson.

Sverige är världsmästare i innebandy efter 9–3 mot Tjeckien i finalen.

Innebandy2022-11-13 17:56

Alexander Galante Carlström satte matchens sista mål och Sverige försvarade VM-guldet från i fjol – och vann det tionde totalt.

– Det känns gott såklart, jag får gåshud nu. En häftig känsla och otroligt skönt, säger Johansson i SVT:s sändning.

Robin Nilsberth:

– Jag sade innan matchen att jag hoppades att det skulle vara ett svenskt landslag som exploderade och det var det. Det är häftigt.

Drömstart

När klockan stod på 16.52 i den första perioden hade Sverige en betryggande 4–0-ledning i VM-finalen som avgjordes i Schweiz.

Malte Lundmark, lagkapten Johansson, Jesper Sankell och kapten Johansson igen levererade de första fyra svenska målen.

Extra glad var Sankell efter den första perioden, då han tidigt i matchen fick sig en tjeckisk kyss och flög över sargen.

– Jag höll på att gå av på mitten, det var både knäna och rygg, det kändes som allt gick av. Tjeckerna frågade mig om det var fotboll eller innebandy jag spelade, det var väl ganska klart att det inte hade med någon filmning att göra, säger han innan han kommenterar sitt mål:

– Man har drömt om det länge, att få göra ett mål i en VM-final.

VM i Malmö om två år

Tjeckerna reducerade med fyra sekunder kvar av första innan Sverige gick upp till 6–1 efter två spelade perioder, där fullträffarna i andra kom från Lundmarks och Galante Carlströms klubbor.

I början av tredje fortsatte de svenska baljorna att trilla in: 7–1 Linus Nordgren, 8–1 Kevin Haglund.

Och det blev alltså 9–3 till slut.

För första gången sedan 2004 möttes Sverige och Finland inte i finalen i innebandy-VM. Sverige slog Finland i semifinalen på straffar, ett Finland som tidigare på söndagen knep bronset efter seger mot Schweiz.