Green: "Har mognat och sätter laget före jaget"

Sju mål och nio assist på tolv matcher. Det är facit för poängkungen Jonatan Green i Vetlanda drygt halvvägs in på säsongen. "Det är en bit från vad jag brukar göra, men ändå godkänt. Jag har mognat och sätter mer laget före jaget", säger Vimmerbykillen.

Jonatan Greens poängskörd i Vetlanda har varit betydligt blygsammare än vad han är van vid.

Jonatan Greens poängskörd i Vetlanda har varit betydligt blygsammare än vad han är van vid.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2023-01-01 13:52

Efter nästan tio år som bejublad målkung i Vimmerby IBK valde 25-åringen att lämna moderklubben inför den här säsongen. Spel med Vetlanda i division ett lockade och han var en av en handfull namnkunniga spelare som nykomlingen förstärke laget med.

När 13 omgångar spelats ligger Vetlanda femma i serien med 23 inspelade poäng. Framför sig har de ledande Hovshaga på 30 poäng, FBC Kalmarsund Ungdom och Åstorp/Kvidinge på 28, och Olofström på 27.

– Vi har gjort det klart godkänt så här långt och har häng på topp 4 som gäller för att få kvala till Allsvenskan, säger Green som grämer sig över en del poängtapp.

– Vi har förlorat några jämna matcher. Sedan sticker förlusten hemma mot Åstorp/Kvidinge ut rejält. Vi hade ledningen med 7–0 då, men tappade och föll med 9–7. Det ska ju inte kunna hända, men samtidigt så förlorade vi skotten med 29–14 och föll mot ett bättre lag. 

Förra säsongen svarade Green för 50 poäng på 22 matcher i division ett med VIBK. I Vetlanda har han halverat sitt poängsnitt och har 16 poäng på 12 matcher.

– Det är godkänt, men inte mer. Jag var ändå inställd på att jag inte skulle kunna göra lika mycket poäng som i VIBK. Där hade jag en helt annan roll som den givna målskytten. I Vetlanda är jag mer en av många duktiga spelare som är med och bidrar, säger Green och tycker att han kunnat acceptera sin nya situation.

– Som 25-åring har jag ändå mognat så pass att jag inte lägger så stort fokus vid poäng. Jag sätter mer laget före jaget som man brukar säga. Ett bra exempel är vår match borta mot Kalmarsund. Där vann vi med 8–7 och min formation låg bakom sex av målen. Jag gick poänglös från den matchen, men kände ändå att det var min bästa match för säsongen eftersom jag hade fem andraassist.  

Vad tror du om avslutningen på säsongen?

– Det är en jämn serie där allt kan hända. Gör vi vårt jobb har vi en bra chans att nå kvalet.

Känner du någon hemlängtan till VIBK?

– Det gör jag alltid. Det är speciellt att spela i Vimmerby och den känslan tror jag aldrig att jag kommer få i en annan klubb. Jag försöker följa matcherna från läktaren, men det är med blandade känslor. Det är svårt att sitta där och se på när jag helst hade velat vara med och bidra på planen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!