Premiärdags: Tio frågor och tio svar

Ny säsong. Nya tränare och nya förutsättningar. Vi tog ett snack med nye tränaren Peter Kronstrand inför säsongen – och premiären mot Karlskrona. Tio frågor. Tio svar.

Tränarparet Jonas Karlsson och Peter Kronstrand är klara med förberedeslerna inför seriestarten.

Tränarparet Jonas Karlsson och Peter Kronstrand är klara med förberedeslerna inför seriestarten.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2018-10-05 07:30
Hur har försäsongen varit?

– Bra. Den har varit nyttig på många sätt. Vi har fört in ett nytt tänk och vi ledare har varit ganska tydliga gentemot spelarna att det funnits en anledning till varför VIBK inte gått upp i seriesystemet, säger Kronstrand för att sedan komma in på "90-talisterna".

– Det är lite speciellt med 90-talisterna. Det är allmänt känt att de bara ska ha utan att ge så mycket tillbaka. Vi har jobbat mycket med grundläggande saker, som hur man beter sig mot varandra, att man hjälps åt, till exempel med sargen, att vi pratar med varandra istället för om varandra.

– Jag tycker att vi har skapat en homogen trupp. Även om det är en tunn trupp, så är det en bra trupp. Känslan är att alla killar som är här vill något med sin innebandy.

Är det här ett lag för toppstriden?

– Jag får den frågan dagligen. Jag säger så här: vi räds ingen motståndare och vi kommer att växa in i det. Jag tror att vi får vänta ett tag innan vi ser resultatet. Vi är fortfarande lite ojämna.

Vilka är er största utmaningar?

– Att få ihop gruppen och få dem att dra åt samma håll. En annan viktig sak är att få de spelare som tidigare varit på gränsen och som inte riktigt tagit plats, att ta det verkliga steget. Att då dem att utvecklas och bli A-lagsspelare. Jag tror att de vet vad vi kräver av dem.

Du gillar fasta situationer och varianter. Hur mycket tid lägger ni på det?

– Inte som mycket som vill, hittills. Vi har lagt mycket krut och tid på basic, det grundläggande. Men vi kommer finslipa på detaljer, som powerplay, boxplay, frislag och varianter. Det är viktigt.

Hur ser du på målvaktssidan?

– Det var nog länge sedan det såg så bra och intressant ut. Det blir en kamp om vem som ska stå. "Bobby" (Patrik Karlsson) och "Ludde" (Ludwig Strömsten) har sett väldigt bra ut, men förhoppningsvis ska de inte behöva jobba så hårt eftersom vi vill att spelet ska vara förlagt till motståndarnas planhalva, haha.

Hur ser samarbetet med Craftstaden ut?

– Vi har en dialog med dem varje dag. Det sista är att vi har hittat en lösning med dubbellicens gällande Jonatan Green. Det är inte formellt klart än, men det ska lösa sig. Det kommer inte att finnas några karenser med Green. Där har vi varit tydliga. Förhoppningsvis hittar vi bra former för samarbetet och vi hoppas få med en spelare från Craftstaden redan till premiären.

Hur har du och din tränarkollega (Jonas Karlsson) satt er prägel på laget?

– Vi har fört in ett modernt tänk i träningen. "Filuppen" (Jonas Karlsson) har gjort ett bra arbete på försäsongen. Kortfattat kan man säga att vi jobbat mycket med rörelsemönster och hitta övningar kopplade till matchsituationer. Det är mycket "possession-övningar". Vi tränar ju inte för att bli maratonlöpare. Vi vill äga mycket boll, ha längre anfall och som sagt, förlägga mycket av spelet till motståndarnas planhalva.

– Sedan handlar mycket om ordning och reda och ha ett helhetstänk.

Vilka spelare tror du får ett genombrott?

– Det finns många, men jag måste lyfta fram Adrian Brorsson. Han har varit duktig tidigare, nu har han mognat ännu mer och är redo för att ta det stora steget. Han har vårt fulla förtroende och har otroligt mycket i sig. Andra killar jag tänker på är Jack Fridh, Jesper Nilsson och Elias Trawtschenko. Elias är bara 16 och kan bli en joker.

Vad är dina tankar om serien?

– Ska jag vara helt ärlig så har jag inte lagt så mycket tid på att kartlägga motståndarna, utan lagt fokus på det vi ska göra. Självklart måste man ibland rätta sig efter hur motståndarna spelar, men vi tar det på matcherna.

Premiären på fredag. Hur känns det?

– Det kommer bli jättekul. Det är det här vi har tränat för och det märks på killarna att det spritter i benen på dem. Jag vet inte så mycket om Karlskrona, inte så mycket mer än att de tränas av en gammal landslagsspelare (Elmar Gudbrandsson). Deras hall känner jag också till. Men återigen, det viktiga är att vi gör det vi ska göra.

Torbjörn Allvin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om