Nu är innebandyn en del av Karlssons liv igen

Fyra år utan innebandy. Men nu är Jonas Karlsson tillbaka. På lördag spelar Vimmerby IBK seriepremiär borta mot Skillingaryd i Division 2 Norra dam. "Vi ska vara ett topplag", säger han.

Ammelie Lennström har en viktig roll som spelande assisterande tränare.

Ammelie Lennström har en viktig roll som spelande assisterande tränare.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2023-10-06 15:00

Det är drygt 30 år sedan innebandyn blev en del av Jonas Karlssons liv. Stundtals har sporten nästan tagit över helt. Från åren som målvakt på elitnivå i VIBK i slutet av 1990-talet till sejourerna som utlandsproffs i Norge. Efter avslutad målvaktskarriär gled han raskt över till tränarsysslan. Han har varit engagerad i allt från de yngsta ungdomslagen i VIBK till klubbens seniorlag på både herr- och damsidan.

När han tillträdde som tränare för Vimmerbys damer kom han dock från fyra år helt utan tränarengagemang.

Var det givet att tacka ja till att bli tränare igen?

– Nej. Jag velade fram och tillbaka ett tag, men sedan bestämde jag mig ändå ganska snabbt för att köra, säger Karlsson som hade vissa krav på vad han ville göra.

undefined
Innebandyn har varit en stor del av Jonas Karlssons liv i mer än 30 år.

– Från början var klubbens erbjudande öppet. De ville ha mig till någonting. Jag kände att det inte var läge för mig att ta ett ungdomslag och jobba med spelarutveckling just nu. Inte heller att bara vara matchcoach. Jag ville träna ett lag på tävlingsnivå och mitt krav var att vi skulle ha tre träningar i veckan.

Varför?

– Tränar man bara två gånger känns det som för låg nivå. Med tre pass säger det en hel del om lagets ambitioner. Jag tror det är första gången som damlaget har tre rena innebandypass i veckan.

Karlsson var tränare för damlaget mellan 2003 och 2005 och det finns en anledning till att han känner sig hemma i den miljön.

– I mitt jobb på Södra Vi skola har jag många kvinnliga kollegor och jag känner att jag jobbar bra med dem. Så jag kom fram till att det borde passa bra för mig att ha ett damlag.

Hur har vägen fram emot seriepremiären varit?

– Upp och ner. I början kände jag mig väldigt ringrostig. Sedan gjorde vi ett par riktigt bra träningar inför sommaruppehållet och då kände jag mig tryggare, säger Karlsson som tror att det faktum att han inte sett så mycket av sina spelare innan han tillträdde kan vara en fördel.

– Jag tror det är bra att komma in utifrån med ett nytt perspektiv. 

undefined
Ammelie Lennström har en viktig roll som spelande assisterande tränare.

En spelare i laget var med redan för 20 år sedan, Ammelie Lennström. Hon är fortfarande kvar och nu i rollen som spelande assisterande tränare. 

– Hon är en självklar ledare i gruppen. En erfaren spelare som blir lite av en "mamma" i laget också. Under matcher är hon bara spelare, men runtomkring i alla andra situationer gör hon väldig nytta.

Förra säsongen kom VIBK tvåa i serien och fick kvala till division 1. Sedan dess har laget tappat sin målvakten Wilma Djurstedt och skyttedrottningen Nelly Passmark.

– Vi har inte ersatt dem rakt av, men däremot breddat truppen med flera duktiga spelare. Wilma Edgren och Malin Lenegård gör comeback. Sedan har vi fyllt på truppen med ett par yngre förmågor. Bland annat ska Nelly Widéen bli intressant att följa. Dessutom är Svea Backstad på gång efter skadeuppehåll och kan bli lite av ett nyförvärv längre fram.

undefined
Wilma Edgren är en av spelarna som gör comeback i VIBK.

Vad säger du om serien?

– Vi har bytt serie i år och det är bara Westervik som är kvar från den förra. De har ett par riktigt duktiga spelare i sitt lag och kommer säkert vara med och kriga i toppen. Tranås kvalade till ettan senast och blir också farliga.

Vad har ni för målsättning?

– Vi kom fram till redan på första upptaktsmötet att vi ska vara ett topplag. Vi ska spela så och ha den mentaliteten. De två främsta lagen i serien får kvala så vi ska vara med och göra upp om de placeringarna.

Vimmerby inleder seriespelet borta mot Skillingaryd på lördagen.

Jonas Karlsson är tillbaka som tränare för Vimmerby IBK:s damer.
Jonas Karlsson är tillbaka som tränare för Vimmerby IBK:s damer.
VIBK:s trupp

Alva Gustafsson, Amanda Anemyr, Ammelie Lennström, Emma Sjökvist, Emmy Karlsson, Ida Nyman, Isabella Levin, Klara Stridh, Malin Lenegård, Minea Snickars, Nelly Widéen, Saga Edberg, Sofia Söderlund, Stella Milton, Tess Fridh, Vilma Edgren, Wilma Nilsson och Hilma Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!