Mycket osäkert läge för VIBK i damettan

Vimmerbys damlag kämpar med näbbar och klor för att försöka hålla sig kvar i division ett. Nu kan förutsättningarna ha förändrats sedan Kalmarsund Ungdom lämnat walk over. "De kan uteslutas", säger man på förbundet.

VIBK Dam avslutar seriespelet på söndag.

VIBK Dam avslutar seriespelet på söndag.

Foto: Jonatan Häggström Wedding

Innebandy2020-03-14 08:30

Inför den sista omgången på söndag är Vimmerby officiellt nästjumbo, tre pinnar före Ryds SK och en pinne bakom Vetlanda. Nu kan tabellen få ett annat utseende efter att Kalmarsund Ungdom nyligen inte kom till spel i en match.

– Reglerna säger att ett lag inte får lämna walk over i de tre sista omgångarna. Om Kalmarsund visste om det här eller inte vet jag inte, eller om det är något form av missförstånd. Men reglerna säger så. Nu förmodar vi att det kommer en överklagan från klubbens sida, men den måste i så fall behandlas snabbt då den sista omgången ska avgöras i helgen, säger Håkan Söderman på Smålands Innebandyförbund.

Om Kalmarlaget utesluts, så stryks deras resultat under säsongen. För VIBK är inte det optimalt, då de har en seger mot Kalmarsund. Det har däremot inte Ryds SK. Om Vimmerby tappar tre poäng, så passerar Ryds SK just VIBK på bättre målskillnad. Det innebär att Vimmerby måste ta minst en poäng i den sista matchen mot Värnamo för att inte komma sist i den "nya" tabellen. 

Om de slutar åtta så riskerar Vimmerby att ramla ur, trots att ett lag redan dragit sig ur serien – och att Kalmarsund Ungdom utesluts. 

Söderman:

– I det sämsta scenariot kan åttondelaget i serien (kan bli Vimmerby) åka ur. Men det är avhängigt hur många lag vi får från Småland som spelar i Allsvenskan nästa säsong. Misslyckas alla Smålandslag att ta sig upp i Allsvenskan, ja... då blir det nog så att åttondelaget får lämna.

VIBK-tränaren Sandra Elmér säger så här om det röriga läget:

– Vi vet ingenting just nu. Det händer nya saker hela tiden. Det senaste jag hörde är att även Östra SK riskerar att bli uteslutna.

Varför det?

– De kom inte till spel mot Craftstaden förra helgen. Då borde det rimligtvis bli walk over, men än så länge verkar det inte finnas något beslut om det. Jag hoppas att vi får någon klarhet i det här innan matchen startar på söndag. Är det redan klart att vi åker ur? Är det klart att vi stannar kvar? Har vi något att spela för? Just nu vet vi inte.

Hur känns det?

– Tråkigt. Det ska inte behöva vara på det här sättet. Men vi ska försöka att vinna mot Värnamo på söndag, oavsett hur förutsättningarna ser ut. Tjejerna gjorde en jättebra match mot Karlskrona förra helgen. Formen känns bra, säger Sandra Elmér.

Utöver målvakten Wilma Djurstedt har VIBK tillgång till tolv utespelare. När lagen möttes senast vann Värnamo med 5–4. De ligger trea i tabellen och har vittring på en kvalplats till Allsvenskan med en omgång kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!