Dubbla VM-guld kan bli ett stort lyft för sporten

VM-guld två gånger om i dramatiska finaler inför miljonpublik i TV. Svenska Innebandyförbundets generalsekreterare Mikael Ahlerup kan se tillbaka på ett par häftiga veckor. "Det har varit en enorm uppståndelse", säger han.

Mikael Ahlerup har fått vara med och uppleva dubbla VM-guld de senaste veckorna som generalsekreterare för Svenska Innebandyförbundet.

Mikael Ahlerup har fått vara med och uppleva dubbla VM-guld de senaste veckorna som generalsekreterare för Svenska Innebandyförbundet.

Foto: Bildbyrån/Privat

Innebandy2021-12-14 19:00

Mikael Ahlerup var VD för Astrid Lindgrens Värld mellan 2003 och 2013 och har sedan han lämnade Vimmerby gått över alltmer till att arbeta inom sportens värld. I juni förra året tillträdde han som generalsekreterare för Svenska Innebandyförbundet.

När vi når honom jobbar han på distans från en kontorslokal i Mora, dit han numera flyttat med familjen. Han är tillbaka i vardagen efter en minst sagt intensiv månad.

– Det började egentligen med finalerna i Svenska Cupen för en dryg månad sedan då vi även passade på att fira Svenska Innebandyförbundets 40-årsjubileum. Sedan har det fortsatt med VM för damer på hemmaplan i Uppsala och avslutades i helgen med VM för herrar i Helsingfors. Det har varit ett par intensiva och roliga veckor, inte minst tack vare att båda landslagen lyckades ta VM-guld.

Att Dam-VM spelades på hemmaplan i Uppsala gav en extra dimension som arrangör för ett stort mästerskap.

– Vi hoppade på uppdraget ganska sent och i samarbete med Destination Uppsala och Upplands Innebandyförbund lyckades vi få till ett väldigt bra arrangemang. Det framkom en viss kritik om att finalarenan var lite för liten, men med facit i hand så lyckades vi nästan fylla den och få till ett bra tryck i finalen.

I finalen ställdes Sverige mot ärkerivalen Finland. 3–3 efter full tid följdes av en förlängning där Emelie Wibron blev guldhjälte för Sverige med det avgörande målet. 

Inte nog med det. I söndags upprepade herrlandslaget bedriften och besegrade Finland i finalen med 6–4.

– Det var en av de mäktigaste idrottsupplevelserna som jag har varit med om. När Finland gick ikapp till 4–4 var trycket i Hartwall Arena med 12 500 åskådare enormt. Då var det extra imponerande att få se Sverige kliva fram och avgöra med de förutsättningarna. Vi hade jobbat för att guldet skulle hem efter att Finland tagit två raka titlar, så det var skönt att vi fick med oss pokalen hem.

Framgångarna på mästerskapen var extra välkommet för innebandyn som sport. Båda mästerskapen sändes av SVT och finalerna sågs av 1,2 miljoner tittare.

– Det var verkligen bästa möjliga tajming att nå ut till en så stor publik. Rekordet innan låg på 670 000, så det var nästan en fördubbling. Att nå ut till den breda massan på det viset är precis vad innebandyn behöver som varumärke och det har blivit en enorm uppståndelse efteråt.

Innebandyn brukar få kritik för att sporten är liten ur ett globalt perspektiv. Vad säger du om det?

– Det skiljer fortfarande mycket mellan toppen och bredden. Jag tycker ändå att nationer som Tjeckien och Schweiz visar att de kan utmana Sverige och Finland. Det gäller dock att toppnationerna hjälper till och jobbar för att lyfta sporten i fler länder så att konkurrensen ökar på sikt. Det gagnar inte sporten när det är för stora siffror mellan lagen.

Efter nästan ett och ett halvt år på posten som generalsekreterare för Svenska Innebandyförbundet har Ahlerup fått en klar bild av vad han vill eftersträva.

– Det finns en enorm vilja inom sporten att utvecklas. På förbundsnivå gäller det att stärka organisationen och få in ett mer affärmässigt tänk i det vi gör för att skapa mer resurser till vår idrott.

Det senaste året har han hunnit besöka nästan alla distrikt i landet och en rad klubbar.

– Distrikten är vår förlängda arm ute i landet och jag tycker det är viktigt att träffa människor på plats och ta del av deras vardag. Det handlar om att lyssna på deras åsikter och låta dem komma med inspel.

Har innebandyn tappat mycket spelare till följd av coronapandemin?

– Till viss del, men det är inte så farligt som det ges sken av. Det fanns ett tapp innan dess också och det är ett svårare problem att hantera. Det handlar om att kunna behålla ungdomar i sporten som tappar intresset när de kommer upp i 16-årsåldern. Som det är nu väljer många att sluta när de inser att de inte tar plats när de kommer upp på A-lagsnivå eller så tar andra intressen i livet över. Jag tror det är viktigt att vi kan få dem att stanna kvar i sporten i andra roller som ledare eller domare.

Ahlerup har fortfarande starka band till Vimmerbytrakten och var tillbaka i sina gamla hemtrakter i somras.

– Jag utvecklade ett stort intresse för speedway under tiden i Småland och har sett flera GP-tävlingar genom åren. Jag var på plats i Målilla i somras och dagen efter besökte vi Astrid Lindgrens Värld med familjen. Det väcker alltid varma känslor att komma tillbaka och det är också roligt att träffa många bekanta som är kvar från min tid. Det var även första gången som jag fick se den nya Pippimiljön och det var något alldeles extra. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!