Börjar om i trean med hemvävd satsning: "Lagom för mig"

Serieseger och avancemang till division 1 förbyttes till en omstart i division 3. "Det är lagom för mig", säger Jonas Karlsson som numera är en av Rimforsas mest rutinerade spelare som ska lotsa en ny generation in i A-laget.

Jonas Karlsson blir en av nyckelspelarna i Rimforsas lag i år.

Jonas Karlsson blir en av nyckelspelarna i Rimforsas lag i år.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2022-10-06 05:30

Den 27-årige Rimforsakillen kom upp i A-laget i tidiga tonåren. Sedan RIF tog klivet upp från trean till tvåan säsongen 2012/13 har han varit en viktig del av laget som ofta tampats i toppen utan att lyckas gå hela vägen och knipa seriesegern.

Förra säsongen var det så dags för det svartvita laget att klara det tuffa uppdraget. Efter en bragdartat vändning i sista omgången borta mot Finspång var saken klar. Det stora guldjublet bröt ut och det firades i stor stil.

– Det var riktigt stort att få vara med och uppleva den framgången och få ihop det under en hel säsong, säger Jonas Karlsson.

Baksmällan efter framgången kom senare på våren när det stod klart att Rimforsa placerats i division 1 Södra Götaland istället för den Mellersta serien. Med väsentligt längre resor som följd.

– När läget blev som det blev var beslutet givet i min värld. Jag var inte sugen på de långa resorna och jag har full förståelse för att klubben valde att dra sig ur serien och börja om i trean.

Kan du inte känna att det är synd att ni aldrig fick spela i ettan när ni kämpat så länge för det?

– Rent sportsligt hade det varit kul att testa, men det hade varit svårt att genomföra. Vi tappade spetsspelare som Tobias Claesson och Jacob Sigfridsson. Vi har visserligen många bra spelare kvar i laget, men många har samma inställning som mig, att man spelar för att det är roligt och för att man trivs tillsammans i laget. Därför passar det oss bättre att göra en omstart i trean. Det är mer lagom för mig.

Inför säsongen lyfter Karlsson fram det faktum att flera egna unga produkter är på väg upp och får chansen att etablera sig på seniornivå.

– Vi har flera duktiga 16-åringar i truppen i år som ska bli intressanta att följa. Spelare som Melker Gustavsson och William Bäcklund ser lovande ut och även målvakten Leo Jackeltoft är väldigt duktig. Med tanke på det kan det passa bra att killarna får chansen att växa in i det på en lite lägre nivå den här säsongen.

I division 3 lär Rimforsa få finna sig i att leva med ett favoritskap. Hälften av lagen i serien är U-lag till klubbar i division 1 och 2 från Östergötland.

– Känslan är att vi ska vara favoriter på förhand. Tillsammans med Linköping AIS som verkar ha ett bra lag. Det hade varit kul om vi kunde ta oss upp i tvåan igen, men då är det serieseger som gäller och det är alltid svårt oavsett nivå.

undefined
Kim Karlsson spelar vidare i Rimforsa, men skyttekungen Tobias Claesson har lämnat för Bergs IK.

Rimforsas hemvävda trupp ska den här säsongen ledas av Viktor Sandborg. Han var assisterande tränare ifjol och ser fram emot en ny utmaning.

– Vi har tränat ett par veckor nu, men de första omgångarna i serien får bli lite som en försäsong för oss. Vi har många spelare som just avslutat fotbollssäsongen och behöver lite tid att ställa om.

Sandborg ser säsongen som en nystart och gillar sammansättningen av truppen.

– Det är stark lokal prägel på laget och vi lägger stort fokus på sammanhållningen i gruppen. Vi har en bra mix av rutinerade spelare och flera unga lovande som är på väg fram. Det ska bli spännande.

En profil som valt att stanna kvar i Rimforsa är Kim Karlsson.

– Jag var väldigt less på innebandyn efter säsongen, men har hittat suget igen. Det var Rimforsa eller att inte spela alls som gällde för mig. Jag har inte tiden att satsa helhjärtat längre så spel i trean passar mig bra.

Division 3 Östergötland

Lagen i serien: Bergs IK U-lag, Borensbergs IBC, IBF Kolmården, IBF Norrköping U-lag, Ledberg IBF U-lag, Linköping AIS, Linköpings IBK U-lag, Mjölby IBK, Rimforsa IF, Solfjäderstadens U-lag, Åby IBK Ungdom U-lag.

Rimforsa möter Linköpings IBS U-lag borta på lördag i seriepremiären.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!