Klassisk vändning gav två poäng i hemmapremiären

Trots underläge med tre mål flera gånger om lyckades Vimmerby IBK vända och vinna med 9–8 efter förlängning i hemmapremiären mot Hovslätt.

Jonatan Green gjorde tre av målen när VIBK vände och vann med 9–8 efter förlängning i hemmapremiären mot Hovslätt.

Innebandy2020-10-03 18:23

VIBK höll hyfsat jämna steg spelmässigt i första perioden. Det krävdes en utvisning på John Pettersson i VIBK för att Hovslätt skulle få ett riktigt bra läge och göra 1–0 i spel fem mot fyra.
Hemmalaget hade ett par lägen att kvittera genom Jonatan Green och Victor Wall, men de lyckades inte spräcka nollan.

Istället gick Hovslätt ifrån till 3–0 precis innan periodpaus. Båda målen var långskott som målvakten Patrik Karlsson inte hann reagera på i tid.

– Det var tungt att få 3–0 emot oss i första. Det kändes inte som att det speglade matchbilden alls så långt, men de var bra på att utnyttja sin lägen, sa VIBK-tränaren Michael Elmér.

undefined
Jack Fridh spräckte nollan för VIBK och var pigg.

I upptakten av andra hade VIBK två halva frilägen och fick till slut utdelning. Jack Fridh svarade för 3–1 och kort därefter kom även 3–2 genom Adrian Brorsson. Hovslätt replikerade dock ganska omgående och halvvägs in i andra perioden var de i ledning med tre bollar igen. Efter 5–2-målet fick VIBK-målvakten Patrik Karlsson nog.

– Jag valde att byta ut mig själv i det läget. Särskilt det sista målet borde jag ha tagit, men jag har lite svårt med skott utifrån. Det kändes bäst att kliva av då och ge Linus Olsson en ärlig chans innan det var för sent, sa Patrik Karlsson.

undefined
Patrik Karlsson bytte ut sig själv vid ställningen 2–5.

VIBK fick en gratischans att komma in i matchen då Jonatan Green reducerade till 5–3 på en felträff som letade sig in mellan benen på målvakten snöpligt. I bytet därpå kom dock 6–3 direkt och VIBK fick fortsätta jobba i uppförsbacke.

I slutet av andra perioden fick VIBK chansen i spel fem mot fyra och det tog inte många sekunder för Johan Carlsson att hitta rätt från sin position framför mål. VIBK:s Ricky Gustafsson drog på sig en utvisning före periodpaus. Det ledde till att gästerna kunde öka på till 7–4 i början av tredje perioden.

Underläge med tre mål och en knapp period kvar att spela är förutsättningar som VIBK hanterat väl många gånger förr. Den begränsade publiken på 50 personer skulle få uppleva en äkta VIBK-vändning. Mycket tack vare en skyttekung, men även ett par doldisar klev fram.

Jesper Nilsson inledde vändningen genom at jobba sig till ett friläge och göra 7–5. Jonatan Green följde upp med att få trampa loss på riktigt för första gången i offensiv zon och reducera till 7–6. Sedan kom 7–7 innan knappt halva tredje perioden var avverkad. Nyförvärvet Kevin Rosén svarade för sitt första seriemål i VIBK-tröjan som var av sällan skådat slag.

Han vann bollen i offensiv zon i kamp med två motståndare. Forcerade mot mål och tog sig förbi ytterligare två innan han lyckades tråckla in bollen bakom målvakten. Minst sagt ett viljemål.

undefined
Kevin Rosén stod för matchens mest spektakulära mål.

Matchen stod sedan och vägde med chanser åt båda håll. VIBK fick chansen i spel fem mot fyra med tre minuter kvar och där hittade Mattias Zeilon fram till Jonatan Green som pricksköt in 8–7.
Det kunde ha givit tre poäng, men minuten från slutet kom 8–8 från gästerna som även var ytterst nära att avgöra i slutsekunderna.

I förlängningen hade Albin Alfonsson två jättelägen att avgöra för VIBK, men det blev till slut Victor Wall som frälste VIBK och såg till att laget tog två historiska poäng i sin återkomst i division 1.

– En härlig känsla och bra för arbetsklimatet att vi får med oss två poäng. Alla tre formationer levererar på en jämn nivå idag. Kan vi fortsätt på den här nivån kan det bli riktigt bra, sa VIBK-tränaren Michael Elmér.

VIBK–Hovslätt 9–8

Målen: 0–1 (12.09) Ola Hultén, 0–2 (18.26) Marcus Hamrin, 0–3 (19.01) Simon Eriksson, 1–3 (21.03) Jack Fridh (Wall), 2–3 (22.59) Adrian Brorsson (Travtjenko), 2–4 (27.57) Hamrin, 2–5 (29.54) Casper Härnberg, 3–5 (33.11) Jonatan Green, 3–6 (33.35) Adam Bäck, 4-6 (37.22) Johan Carlsson (Victor Wall), 4–7 (41.02) Ola Hultén, 5–7 (42.13) Jesper Nilsson, 6–7 (47.49) Green (Alfonsson), 7–7 (49.29) Kevin Rosén, 8–7 (57.12) Green (Zeilon), 8–8 (59.11) Viktor Ylenfors, 9–8 (64.23) Victor Wall (Green).