Jesper har hittat rätt som back i SSL

Vimmerbykillen Jesper Alm är inne på sin sjätte säsong i SSL-klubben Linköping. Nu i en ny position. "Det har varit en nytändning för mig att spela back", säger den förre "Zorro-specialisten", ett par timmar innan mötet mot svenska mästarna Storvreta.

Jesper Alm är numera back i SSL-laget Linköpings IBK.

Jesper Alm är numera back i SSL-laget Linköpings IBK.

Foto: Peter Calén

Innebandy2019-10-16 17:40

Vimmerby IBK har genom åren fostrat en rad elitspelare. 24-årige Jesper Alm är en av dem. Sedan flera år tillbaka lirar han i Linköpings IBK, där han har Vimmerbyfostrade Johan Astbrant som tränare. 

Du är back nu. Hur är det?

–  Annorlunda. Jag har nästan alltid innan spelat som center eller forward. Senast jag var back var typ när jag var tolv år. 

Är det svårt?

–  Det är mycket nytt, förstås. Det är helt andra ytor att tänka på och jag har ett annat ansvar i uppspelsfasen som back. Jag får mer boll i den här positionen och det är roligt. 

Jesper Alm beskriver sig själv som en spelare med defensivt tänk. Och det är klart att det kan vara en fördel nu när han är back.

–  Fysiken har alltid varit min styrka som spelare och som back blir det fler dueller och det passar mig bra. 

När vi pratar med honom förbereder han sig som bäst inför onsdagens bortamatch mot regerande svenska mästarna Storvreta från Uppsala. 

–  En jättetuff match, såklart. Det är nog säsongens svåraste bortamatch. 

Linköping har haft en jobbig säsongsinledning och i skrivande stund (innan matchen mot Storvreta) är laget på tionde plats i SSL med fyra poäng efter fem spelade omgångar. 

–  Det har gått lite tyngre än vad vi hoppats på, men vi vann ju senast (5-3 mot Mullsjö). Och serien är lång och jag tycker att vi har ett bra spelarmaterial med både bredd och topp i truppen. Det är viktigt att vi inte stressar upp oss, utan att vi behåller lugnet. 

Du har spelat många säsonger i Linköping nu och haft Johan Astbrant som tränare länge. Är det någon skillnad i spelsätt i år mot tidigare?

–  Det är inte så stor skillnad, utan mest småsaker som vi ändrat på. 

Under åren i Vimmerby IBK gjorde Alm en hel del poäng och var känd som "Zorro-kungen", där han i en position bakom motståndarnas mål många gånger lyckades med konststycket att med bollen klistrad vid bladet, vrida på klubban i luften och få bollen i nät. 

Några sådana drömmål gör inte längre Jesper Alm.

–  Nä, haha. Det är svårt att göra det som back och jag är mer en utpräglad defensiv spelare idag. Det trillar in några assist då och då, men det är inte så vanligt det heller. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!