Skarpskytten kämpar om allsvensk plats

Drygt halvvägs in i serien är Tobias Claesson seriens bästa målskytt för Bergs IK som dessutom ligger tvåa i division 1. "Det gick lite trögt i början, men på slutet har både jag och laget kommit igång", säger skarpskytten från Rimforsa.

Tobias Claesson spelar numera i Bergs IK och har gjort flest mål i division 1 mellersta.

Tobias Claesson spelar numera i Bergs IK och har gjort flest mål i division 1 mellersta.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2023-01-12 12:00

Förra säsongen var han med och sköt upp moderklubben Rimforsa IF till division ett. När RIF valde att avstå sin plats i ettan blev det ändå spel i den högre divisionen för Claesson.

– Det är klart att jag saknar laget och kompisarna i Rimforsa. Jag följer deras matcher och brukar hjälpa till och sitta i sekretariatet när de spelar.

Efter ett antal säsonger som skyttekung i RIF lockade en ny utmaning. Valet föll på Bergs IK.

– De gjorde en spännande satsning med nya tränare och vassa nyförvärv. Dessutom passar det bättre för mig att spela där i och med att jag bor i Linköping.

Laget tränas av Filip Bergman, som kommer från Vimmerby, och Jacob Sigfridsson, som spelat för Rimforsa. 

– De är ganska färska i rollen som tränare, men kan mycket innebandy efter många år som spelare på hög nivå. De fick börja om lite från grunden i ett lag som har många spelare som är vana vid att spela på ett vis. Sedan kom jag och många andra nya in och det har tagit lite tid att få alla att anpassa sig till det nya.

Claesson bildar en giftig formation med två andra profiler. Adam Hjalmarsson, som spelat i Rimforsa, samt Adam Zetterström, som spelat i SSL med Linköping.

– Vi provade lite olika formationer i början av säsongen, men nu har vi hittat en som fungerar. Både jag och laget har kommit igång alltmer under säsongens gång, säger Claesson som står på 23 mål och fyra assist så här långt.

– Jag har gjort flest mål i serien och det är roligt, men mina medspelare ger mig många bra lägen också så det är mycket deras förtjänst också.

Bergs IK är tvåa i serien efter 13 omgångar. Med 27 poäng är de tvåa bakom ledande Skälby och bakom jagar Nyköping, Linköping FBC, Ledberg och Åby.

– Det kommer bli tufft hela vägen in. Det gäller att vara bland de fyra främsta för att få spela kval till allsvenskan. Det är vårt mål att få göra det och känslan är att vi är sugna på att gå hela vägen.

Bergs IK startar om serien med seriefinal hemma mot Skälby på lördag. En seger där vore en bra början.

– Vi har mer att ge framöver. Vi har vunnit nio matcher och har 41 plusmål i målskillnad. Däremot grämer det mig att vi förlorat fyra matcher. Samtliga förluster har kommit på bortaplan, och åtminstone tre av dem är matcher som vi borde ha vunnit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!