Galna lyckan efter sköna derbytriumfen: "Otroligt"

Det sägs ibland att en match kan ha två olika ansikten. Derbyt mellan Vimmerby och Craftstaden hade fler än så. Till sist var det gästerna som visade sig från sin bästa sida. Lyckan var total: "På en skala till tio...det här var tolv",sa William Björngard efter 9–7-vinsten.

Derbyglädje. Craftstaden vann mot Vimmerby och tog viktiga poäng i bottenkampen.

Derbyglädje. Craftstaden vann mot Vimmerby och tog viktiga poäng i bottenkampen.

Foto: Torbjörn Allvin

Innebandy2023-02-24 22:37

Forwarden var nästan salig efteråt. För sina tre mål och två assist, för den kokande publiken, för vinsten. 

– Det här slår nästan allt. Att vi lyckas vända och vinna borta mot Vimmerby...ja, det är helt fantastiskt. Och jag tycker att vi var värda vinsten, säger Björngard, som tillsammans med kapten Edvin Karlsson och Amin Rouissi var tungan på vågen för jumbon. 

Hans enorma lycka efteråt grumlades dock en aning när det stod klart att största bottenkonkurrenten Värnamo samtidigt besegrade tabelltvåan Karlskrona med 6–4. Det innebär att Craftstaden fortfarande är på nedflyttningsplats. 

– Det var trist, såklart. Men om vi inte hade vunnit mot Vimmerby hade det sett väldigt tufft ut. Nu har vi chansen. 

Fredagens derby i det klassiska rivalmötet blev en svängig historia. 

Först hade VIBK greppet med 2–0, sedan vände gästerna till 3–5 i mittperioden, innan Vimmerby återtog initiativet i början av tredje. Till slut var det ändå Craftstaden som fick med sig alla tre poängen hem till Oskarshamn sedan Amin Rouissi gjort både 8–7 och 9–7 i slutminuterna. 

Om det var eufori och stor glädje hos jumbon, var känsloläget det rakt motsatta hos Vimmerby. Förstås. 

– Jag känner en stor besvikelse. Jag tycker att vi har tillräckligt med chanser för att kunna vinna den här matchen. Tyvärr är vi till skillnad mot Craftstaden inte tillräckligt effektiva, säger tränaren Alexander Pettersson och fortsätter:

– Vi styr större delen av den första perioden. Då kändes inte Craftstaden som att de hängde med, men sen får de sin sena reducering i slutet. Det var psykologiskt viktigt för dem och inte bra för oss. Det märks att de kämpar för sin överlevnad. 

Gästerna kom ut som ett delvis nytt lag direkt i mittperioden och var då klart bättre än VIBK. Ett VIBK som spelade för svårt och omständligt, medan Craftstaden var betydligt rakare och mer konsekventa i sitt agerande. 

undefined
Det hjälpte inte att Emil Johansson satte tre mål och gjorde 7-7 i slutminuterna. VIBK föll ändå.

Sista avgörande 20 minuterna följdes lagen åt i målprotokollet. Känslan var att VIBK skulle ta hem segern när Emil Johansson satte sitt tredje för kvällen och fixade 7–7 drygt två minuter före slutsignalen. 

Så blev det inte, som ni vet. 

Pettersson gör en snabbanalys av de tunga avgörande baklängesmålen:

– Hela matchen hade vi pratat om att inte spela upp på felvänd spelare, men det är precis vad vi gör när de gör 8–7. Vi blir för naiva. Sen tycker jag att vi borde fått med oss ett frislag innan de gör 9–7 i öppen kasse. Det var för dåligt av domarna. 

Vimmerbys mål gjordes av Emil Johansson 3, John Pettersson 2 och Kevin Hultman 2.

VIBK är nu åtta i tabellen och fortsätter att släppa in många mål bakåt. Alldeles för många. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!