Bergman varvade ner och sadlade om

Från målvakt på elitnivå till utespelare i de lägre innebandydivisionerna. Vimmerbykillen Filip Bergman har varvat ner och sadlat om. "Det är roligare att spela ute", säger han.

Filip Bergman har sadlat om från målvakt på elitnivå till utespelare i lägre division.

Filip Bergman har sadlat om från målvakt på elitnivå till utespelare i lägre division.

Foto: Arkiv

Innebandy2021-12-09 09:59

29-åringen är fostrad i Vimmerby IBK och fick tidigt chansen i A-laget. 2010/2011 gjorde han sin sista säsong i moderklubben innan det blev flytt till Linköping för studier. Där spelade han för Linköping IBK:s Ungdomslag i division ett, men fick även en del chanser i SSL. 

Säsongen 2015/2016 bytte han klubb till Nyköpingslaget Onyx och var med och förde upp laget till Allsvenskan. Där blev det en säsong till innan en ny flytt till Jönköping och SSL väntade. 2018/2019 var han tillbaka i Onyx och gjorde sin sista säsong som målvakt.

– Jag hade en del erbjudanden efter det också, men hade tappat sugen lite för målvaktbiten så jag varvade ner och började som utespelare i Linköping IBK i division II istället andra halvan av säsongen 2019/2020. Förra året spelade jag inte alls, men i år är jag igång igen, säger Filip Bergman som bor och jobbar i Linköping till vardags.

– Jag har en forskartjänst på universitet och ska doktorera framöver är tanken. Det tar en del tid så det passar bra att spela innebandy på en lägre nivå utan krav.

Att målvakter egentligen drömmer om att bli utespelare är inte helt ovanligt.

– Jag gillar att hålla på med klubba och boll och det är egentligen roligare att spela ute. Jag gjorde det några gånger när jag var i Vimmerby också.

Den här säsongen har Bergman stått för fem mål och sex assist på sju matcher för Linköping IBS.

– Vi har ett skönt gäng med många studenter i laget. I truppen finns ett 40-tal spelare och nästan hälften av dem är nya för säsongen. Det finns inga krav utan man tränar och spelar match när man har tid. Den här säsongen har Felix Grönqvist som också är från Vimmerby börjat i laget.

I senaste matchen ställdes LIBS mot Rimforsa borta och fick se sig besegrade med 13–3.

– Det var kul, men tufft att möta Rimforsa. Jag känner flera spelare i deras lag väl från när vi spelade tillsammans i Linköping. Bland annat Tobias Claesson, Marcus Karlsson och Jonas Karlsson. Rimforsa har något riktigt bra på gång och kan mycket väl gå upp i ettan. De har det bästa laget som vi har mött så här långt.

Bergman håller även koll på sina gamla klubbar Vimmerby och Linköping.

– Det ser tufft ut för VIBK. Den division 1-serien är riktigt bra. Däremot är det kul att se att Jesper Alm tar för sig så väl i Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!