"Har en tävlingsstruktur att förhålla oss till"

Rimforsa IF har riktat skarp kritik mot Svenska Innebandyförbundets sätt att hantera deras ärende som slutade med att de avsade sig sin plats i division ett. Sporten har varit i kontakt med Magnus Nilsson, som är tävlingschef på förbundet, som ger sin syn på ärendet.

Svenska Innebandyförbundet bemöter kritiken från Rimforsa IF.

Svenska Innebandyförbundet bemöter kritiken från Rimforsa IF.

Foto: Björn Andersson

Innebandy2022-06-17 17:00

Klubben uppger att man generellt upplevt att de haft svårt att få igång en dialog med representanter från förbundet under ärendets gång. Hur bemöter ni den kritiken?

 – Det är tråkigt att höra, men svårt att kommentera, då vi inte tagit del av vad som framförts. Tävlingsutskottets ordförande har haft ett samtal med föreningens ordförande som fått en beskrivning av hur processen kring serieindelningen på nationell nivå fungerar. Föreningen har vidare fått svar på de frågor de ställt via mail. Föreningen har också överklagat beslutet och Svenska Innebandyförbundets Juridiska Nämnd har inte bifallit föreningens överklagande, svarar Magnus Nilsson via mail.

När serieindelningar görs och meddelas så är de fastställda. Varför är inte gången som i många andra sporter att ett förslag meddelas först som klubbarna får chansen att ge sin respons på?

– Det är 72 lag på denna serienivå i hela landet. Vi är medvetna om att samtliga önskar kortast möjligast resor, vilket inte kommer vara möjligt att tillmötesgå. Svenska Innebandyförbundet har en tävlingsstruktur att förhålla sig till som i demokratisk ordning är beslutad av innebandyns Tävlingskongress, vilket innebär att division ett på herrsidan ska indelas i 6 serier med vardera 12 lag. Tiden är också knapp från det att serieanmälningarna bekräftats till det spelprogrammen behöver kommuniceras för att säkra matchtider.

Det pratas mycket om hållbarhet inom idrotten såväl ur miljöaspekter som för människan i stort. Är det då rimligt att en klubb på den här nivån ska få åka över 600 mil för bortamatcher och att spelarna ska lägga den tiden samtidigt som de ska kunna kombinera sin sport med familjeliv och jobb?

– Vi förstår såklart att föreningen och spelarna kanske inte var beredda på att avancemang till en nationell serie kunde innebära resor i den här omfattningen. Vi försöker hitta den bästa serieindelningen sett ur tidigare nämnda helhetsperspektiv och ibland är lagen fördelade geografiskt på ett sätt, som tyvärr innebär att enskilda föreningar får långa resor. För att i viss mån kompensera detta ekonomiskt mellan föreningarna föreligger på aktuell nivå ett reseutjämningssystem. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!