Förbundet: "För fÄ tjejer som spelar"

Det rÄder stor osÀkerhet kring om Vimmerby IBK kommer att kunna fortsÀtta ha ett damlag i seriespel. Spelarbristen Àr stor och man stÄr ocksÄ utan huvudtrÀnare. Nu berÀttar Stefan Franzén frÄn SmÄlands Innebandyförbund om hur det ser ut med innebandyn pÄ damsidan. "Just nu Àr det för fÄ tjejer som spelar", sÀger han.

Stefan Franzén ger sin syn pÄ utvecklingen inom daminnebandyn.

Stefan Franzén ger sin syn pÄ utvecklingen inom daminnebandyn.

Foto: Haris Dreco

Innebandy2019-12-03 15:06

Vimmerby IBK:s damlag har stora problem med att fĂ„ ihop spelare till trĂ€ningar och matcher. SĂ„ har det sett ut under hela sĂ€songen. Bland annat sĂ„ lĂ€mnade huvudtrĂ€naren Jonas Friberg sitt uppdrag just pĂ„ grund av det, nĂ„got vi rapporterade om tidigare under tisdagen. 

Stefan Franzén, som Àr verksamhetsledare pÄ SmÄlands Innebandyförbund, menar pÄ att frÄgan kring spelarbrist inom daminnebandyn Àr en frÄga som Àr uppe för debatt inom förbundet.
– För tvĂ„ Ă„r sedan började vi med nĂ„got som vi kallar för damutvecklingstrĂ€ffar. Vi hade det i Vetlanda förra Ă„ret och nu i november sĂ„ hade vi en trĂ€ff i VĂ€xjö. DĂ€r var alla lag i damtvĂ„an och damettan inbjudna – och Ă€ven andra klubbar som Ă€r intresserade av att starta damlag – för att diskutera hur vi kan utveckla verksamheten. Imorgon (lĂ€s onsdag) har vi möte med kommittĂ©n för att ta upp frĂ„gor och förslag som kommit frĂ„n dessa trĂ€ffar. SĂ„ den hĂ€r frĂ„gan Ă€r verkligen en het debatt i nulĂ€get, sĂ€ger Stefan FranzĂ©n. 

FranzĂ©n förklarar att det hĂ€r Ă€r ett stort problem inom daminnebandyn men att förĂ€ndringar Ă€r pĂ„ gĂ„ng. 
– Vi har dragit igĂ„ng ett utvecklingsprojekt men det kommer givetvis att ta tid, sĂ€ger han.
Vad mÄste göras för att förÀndra det hÀr, tror du?
– Det har bland annat diskuterats att förĂ€ndra seriestrukturen. Men allt handlar om att locka in spelare till verksamheten. Just nu Ă€r det för fĂ„ tjejer som spelar innebandy, speciellt i den östra delen av SmĂ„land. 

Förbundet har försökt hjÀlpa klubbar i den lÀgsta divisionen, division tvÄ, genom att tillÄta sÄ kallade "B-licensspelare" i lagen, alltsÄ spelare som Àr under 16 Är. Det Àr dÀremot inte aktuellt att göra samma sak i VIBK:s serie, division ett.
– Vi bryter ju lite mot reglerna i division tvĂ„ kan man sĂ€ga. Det hade varit vĂ€ldigt svĂ„rt att tillĂ€mpa det i ettan ocksĂ„. Jag tror inte att Svensk Innebandy hade sett sĂ„ positivt pĂ„ det, sĂ€ger FranzĂ©n. 
Hur ser ni pÄ risken att unga slutar med innebandy för att man inte fÄr spela seniorinnebandy?
– Jag tror inte den risken Ă€r stor. Vi ser en positiv trend dĂ€r det gĂ„tt mycket bĂ€ttre för andra klubbar. Vi ser vĂ€ldigt positivt pĂ„ framtiden. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!