Fick kicken – Nu är han tillbaka efter fyra år: Kul"

Uppbrottet blev smärtsamt. Jonas Karlsson fick kicken när han lämnade Vimmerbys herrlag i innebandy 2019. Nu är han tillbaka, i klubbens damlag som huvudtränare. "Jag har sett en enda match de senaste fyra åren, en ungdomsmatch", säger VIBK-profilen.

Tillbaka. Jonas Karlsson ska åter leda ett lag i Vimmerby IBK. Nu damlaget, där han skrivit på ett kontrakt över 1+1 år.

Tillbaka. Jonas Karlsson ska åter leda ett lag i Vimmerby IBK. Nu damlaget, där han skrivit på ett kontrakt över 1+1 år.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2023-04-30 11:02

Det hinner hända mycket på fyra år. Ibland ändå inte, om vi tittar till Jonas Karlsson och hans engagemang i innebandy. Det har i princip varit lika med noll, trots att han fått en rad olika erbjudanden från klubbar lite varstans. 

– Ja, det är många som hört av sig, i de flesta divisioner. Det jag var mest sugen på var från en klubb från Norrköping (Åby) som ramlade ur Allsvenskan. Men jag har känt att allt måste kännas rätt för att jag ska hoppa på ett nytt uppdrag. Jag ha varit mycket kräsen. När jag var yngre tackade ja till nästan allt, utan att tänka. Då fattade jag beslut med hjärtat, men nu har jag låtit hjärnan styra. 

När han lämnade VIBK på ett minst sagt abrupt sätt, var han engagerad i flera olika lag – samtidigt. 

– Jag var assisterande i herrlaget och hade fyra "sidoprojekt", som vi kan kalla det. Jag var målvaktstränare i damlaget, tränade två ungdomslag och hade dessutom ett finger med i ett pojklag.

Sen förändrades allt. Direkt.

– När jag fick kicken tröttnade jag. Det tog ganska hårt på mig. Jag tog beslutet att stänga av innebandyn helt. Jag hade i och för sig inte tänkt sluta och inte komma tillbaka till sporten, utan mer att det skulle få ta sin tid. 

Nu är den tiden här. 

Varför har du tackat ja till att träna Vimmerbys damlag?

– En bra fråga, men en stor anledning är att det nya sportorganisationen känns bra och att de är sunda och har bra värderingar för hur man ska jobba framåt med föreningen. Sen var jag också sugen på att träna ett lag igen. 

Har du koll på vilka spelare du har att jobba med?

– Jag tror det. Förhoppningsvis kommer de flesta som spelade förra säsongen att fortsätta. Som jag vet är det just nu bara Wilma Djurstedt (målvakt) som lämnar för Craftstaden. 

Har du hunnit titta på hur du tycker att ni ska spela innebandy?

– Nja, jag har en mapp på min dator, men den har inte varit välanvänd de senaste åren. Så mycket kan jag säga. Jag öppnade den nyligen och hittade några dokument som kan vara bra att ha med sig. Men jag tänker som så att VIBK var ett topplag förra säsongen och att vi ska kunna vara det igen. Jag vill att vi ska vara spelförande i matcherna. 

Just nu jobbas det på att hitta fler ledare till damlaget.

När kör ni igång?

– Vi ska ha ett möte nu i veckan som kommer. Jag vill dra igång så snart vi kan och köra med mycket klubba och boll. Jag vill inte sitta hemma och glo nu när jag ska bli tränare igen. Och jag har bara två växlar, antingen på eller av, haha. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!