Två Vimmerbykillar uttagna till U19-landslaget

Två spelare fostrade i Vimmerby IBK är uttagna till U19-landslaget i innebandy. Daniel Helge och Elliot Kronstrand ingår i truppen på 77 spelare. "Det känns fantastiskt", säger Daniel Helge.

Elliot Kronstrand och Daniel Helge började spela innebandy i Vimmerby som sexåringar. Nu är båda uttagna till U19-landslagsläger.

Elliot Kronstrand och Daniel Helge började spela innebandy i Vimmerby som sexåringar. Nu är båda uttagna till U19-landslagsläger.

Foto: Torbjörn Allvin

Innebandy2022-02-03 15:31

Landslagstruppen som förbundskapten Jonatan Brolin har tagit ut har som mål att spela U19-VM i Danmark i april 2023. Tidigare i år togs en trupp på runt 200 aktuella spelare ut. Nu har den första gallringen gjorts och Vimmerbykillarna Elliot Kronstrand och Daniel Helge är alltså med bland de 77 spelarna. 

– Det känns fantastiskt för mig att få den här chansen. I och med att jag inte var med i Smålandslaget för min årgång så tänkte jag att det skulle vara hopplöst att komma med till landslaget. Nu blev det ändå så och jag är riktigt taggad för att få visa vad jag går för, säger Daniel Helge, som till vardags spelar med SSL-laget Kalmarsunds juniorer och farmarlag i division ett.

Redan på söndag är spelarna kallade till ett videomöte av landslagsledningen.

– Då får vi veta lite mer och deras tankar och mål och vad de söker för egenskaper hos en spelare. I nästa skede ska alla spelare få chansen att visa upp sig på ett läger. Sedan sker en gallring till en trupp med 35-40 spelare.

Att han får sällskap av tidigare klubbkamraten i VIBK, Elliot Kronstrand, är något som Daniel Helge uppskattar extra.

– Det känns bra att ha honom med och stort att vi som båda har spelat tillsammans i VIBK:s ungdomslag nått så här långt.

Elliot Kronstrand spelar till vardags i SSL-laget Jönköpings juniorer och farmarlaget i division två. Han hade även en framträdande roll i Smålandslaget tidigare under säsongen.

– Jag hade på känn att jag skulle kunna komma med i U19-landslagstruppen, men det kom ändå som en glad överraskning, säger han.

Under säsongens gång har han haft en del problem med skador och sjukdomar.

– Det har blivit lite hackigt när jag missat vissa perioder. Spelmässigt tycker jag ändå att det har fungerat bra för egen del och att jag gör stadiga framsteg. Det händer då och då att jag får chansen att träna med JIK:s A-lag när de behöver spelare och det är kul att få känna på den nivån.

Det svenska U19-landslaget har fått nöja sig med VM-silver och brons i de två senaste turneringarna. Nu är siktet inställt på guld från landslagsledningen sida.

– Det känns som att årgången 2004 är ganska vass överlag och dessutom har flera lovande spelare som är födda 2005 fått plats i truppen. Sverige kommer att få ett bra lag till U19-VM, men det kommer bli tufft att slå sig in där också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!