De söker en ny lekkamrat

Jonatan Green, Victor Wall och... ja, vem då? Det är tuff konkurrens om den sista platsen i förstakedjan. ”Det kommer bli bra oavsett vem det blir. Det är jag säker på”, säger Green.

Förstakedjan. Det är Jack Fridh och Adrian Brorsson som gör upp om den sista platsen bredvid Jonatan Green och Victor Wall.

Förstakedjan. Det är Jack Fridh och Adrian Brorsson som gör upp om den sista platsen bredvid Jonatan Green och Victor Wall.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2018-10-05 11:00

Genom åren har vi ringt många av VIBK:s motståndartränare för att kolla läget.

Nästan alla har sagt samma sak: ”Vi måste ha koll på Green, Wall och Karlsson.”

Jonatan Green, Victor Wall och Kim Karlsson, alltså. VIBK:s fruktade förstakedja som har öst in poäng de senaste fem–sex åren.

Nu är det dags för en ny säsong – utan Kim Karlsson. Skarpskytten har flyttat till Linköping och lämnar förstås ett stort tomrum efter sig.

– Så är det. Vi tappar en dimension i vårt spel. Målskyttar av Kims klass växer inte på träd, säger Jonatan Green.

Men det kan även finnas fördelar med förändringen, tror Green.

– De senaste åren har de bättre lagen läst sönder oss i vissa matcher. Det har varit irriterande för alla. Nu blir det svårare för motståndarlagen att veta hur vi ska spela. På så sätt kan det gynna oss att göra en förändring i förstakedjan.

I första hand är det Adrian Brorsson och Jack Fridh som konkurrerar om den sista platsen. I premiären blir det Brorsson som får chansen.

– Det känns helt öppet. Så sent som i tisdags spelade de halva träningen var med oss. Jack är en slitvarg som tar mycket defensivt ansvar, medan ”Adde” bidrar mer offensivt. Han kan bli en publikfavorit den här säsongen, säger Jonatan Green.

Annars då, hur är känslan inför seriepremiären?

– Vi går in i den nya säsongen med en skön känsla. Samtidigt är det svårt att veta var vi står. Vi har varit ojämna på försäsongen. Det har varit höga toppar och djupa dalar.

– När vi spelar som bäst... ja, då är vi riktigt bra. Bland annat slog vi ett norskt elitlag på försäsongen. Då hade vi bra fart under fötterna och spelade aggressivt. Precis som tränarna vill.

Vad är en rimlig målsättning?

– En mittenplacering, kanske. Folk får inte förvänta sig för mycket i början. Vi är inne i en sorts generationsväxling och behöver lite tid. Jag är säker på att vi kommer spela bättre och bättre ju längre säsongen går.

– Vi vill självklart vinna varje match och vara med i toppen. Men man kan inte ta för givet att det blir så, som det har varit de senaste säsongerna.

Tack vare ett samarbetsavtal med Craftstaden kommer Jonatan Green spela i både allsvenskan och division två den här säsongen. Det är i alla fall tanken.

– En perfekt lösning för mig. Jag har gjort en seriematch med Craftstaden hittills och då kändes det riktigt bra. Jag fick chansen i förstakedjan.

Finns det risk att VIBK blir lidande om du spelar dubbelt?

– Nej, jag ser mest fördelar. Det är en bra chans för mig att utvecklas som spelare. Jag ska försöka ta med mig det högre tempot från allsvenskan till Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!