Tung förlust för VIBK – chansen till uppflyttning borta

Vimmerby IBK spelade bortamatch mot Gnosjö IBK och förlorade med 5–3. Därmed är VIBK:s chanser till spel i division 1 borta. "Vi har inte fokuserat på uppflyttning", säger VIBK-tränaren Jonas Karlsson.

Jonas Karlssons Vimmerby IBK blir kvar i division 2.

Jonas Karlssons Vimmerby IBK blir kvar i division 2.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2024-03-03 14:52

Vimmerby IBK har efter söndagens förlust endast 27 poäng och därmed är avståndet till toppduon Tranås på 37 poäng och Westervik på 39 poäng för stort. Även om det skulle bli idel segrar i de sista tre omgångarna kan inte VIBK ta sig förbi.

Matchen i sig inleddes med en mållös första period. I den andra akten tog sen hemmalaget kommandot och hade med sig en 3–1-ledning inför tredje. Ledningen drygades sedan ut till 4–1, men då blev det lite spänning.

VIBK gjorde två obesvarade mål och var med i matchen igen. Men med fem minuter kvar tog Gnosjö en timeout och lyckades stoppa blödningen. Och drygt en minut senare satte Gnosjö 5–3, spiken var i kistan. 

– Det kändes som att vi inte riktigt var där. Bollen studsade och vi hade jättesvårt att få igång vårt spel. Efter första perioden kändes det som att vi nog skulle ta hem segern, men sen gjorde vi en svag andraperiod och hamnade i underläge. I tredje kastade vi om i formationerna och fick bättre betalt för det, även om det inte räckte till slut, säger Jonas Karlsson, tränare i VIBK.

Dum fråga kanske, men hur var stämningen efteråt?

– Den var väl deppig, men inte vad gäller uppflyttning utan mer matchen i sig. Uppflyttning har vi inte haft i egna händer på ett par veckor, så då har vi inte fokuserat på det heller. Vårt fokus var mer att avsluta med fyra segrar, det gjorde vi inte. Så nu får vi fokusera på att vinna de sista tre.

Nu när det inte blir uppflyttning, hur ser du på din egen framtid?

– Dagens förlust kommer i alla fall inte påverka så mycket. Det handlar mycket om hur det blir med spelarna. Jag håller på med en inventering av truppen. 

undefined
Emma Sjökvist gjorde två mål för VIBK, som nu dessvärre inte har chans att nå division 1.

Vilka faktorer har bidragit till att det inte blir något avancemang denna säsong?

– Framförallt hade jag önskat mig en större träningsgrupp. Jag känner ändå att vi haft en okej matchtrupp under säsongen, men det har inte funkat på träningarna. Det blir svårt att bedriva en bra träningsverksamhet med så få spelare, så det vore väl önskvärt, säger Karlsson och fortsätter:

– När man har ett ungdomslag är det inte hela världen om det inte är minst tre femmor på träningen, men med seniorer blir det jäkligt svårt. Det blir mer fokus på det lagmässiga och att spela fem mot fem på träningarna. Hursomhelst kommer jag köra på säsongen ut, sen får vi ta ett snack om framtiden.

Har det varit en för svag träningskultur?

– Det kan vara en faktor, men vi har också haft extremt mycket sjukdomar den här säsongen. På skadefronten har vi klarat oss ganska bra och till och med fått tillbaka ett par spelare, exempelvis Svea (Backstad). Men såklart, en något bredare trupp med högre närvaro krävs för att få till en verksamhet som gör att vi kan ta steget upp.

Att det inte tillkommer tillräckligt med spelare från de egna leden är också ett bekymmer. 

– Vi behöver fylla på underifrån i en högre utsträckning. Till den här säsongen har vi inte en enda som kom upp i A-laget. Det kommer också krävas. Det är ju så att det kommer finnas spelare som flyttar. Dessa behöver vi ersätta, konstaterar Karlsson.

Nästa match för VIBK är på lördag, då Westbo kommer på besök till Vimmerby Idrottshall. Sedan avslutas säsongen med två fajter mot Jönköpings IK/Hovslätts IK B. 

Poäng, VIBK: Emma Sjökvist 2+0, Nelly Widéen 1+1, Emmy Karlsson 0+1, Ammelie Lennström 0+1.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!