Astbrant om mötet: "De fÄr huvudvÀrk av alla tankar"

Förre trĂ€naren Johan Astbrant följer slutspelsdramat frĂ„n tv-fĂ„töljen – men tror inte att det finns nĂ„gon utvĂ€g för Linköping IBK mot Kalmarsund.

Johan Astbrant saknar trÀnarjobbet. "Man vet inte vad man saknar förrÀn man saknar det".

Johan Astbrant saknar trÀnarjobbet. "Man vet inte vad man saknar förrÀn man saknar det".

Foto: Peter Calén

Innebandy2021-03-25 10:00

– Jag tror att staben i Libk har tĂ€nkt bĂ„de ett, tvĂ„ och tre varv och förstĂ„r att de fĂ„r huvudvĂ€rk av alla tankar, sĂ€ger han.

NÄgra mÄnader har gÄtt sedan Vimmerbykillen Johan Astbrant efter mÄnga Är lÀmnade trÀnarjobbet i Libk. Nu bor han med familjen i Malmö och tar till nÀsta sÀsong över som trÀnare i klassiska innebandynÀstet Varberg. Just nu följer han pÄgÄende SM-slutspelet pÄ distans och har sett Libk:s inledande kvartsfinalmöten med Kalmarsund.

För er som inte har koll pÄ lÀget:

HĂ€ngandes mot repen och underlĂ€ge med 0–3 i matchserien mot tabelltvĂ„an.

FrÄgan Àr om det gÄr att vÀnda?

Johan Astbrant:

– Jag vill tippa extremt mycket med hjĂ€rtat, men tror att det blir för tufft. Har man inte vunnit mot Kalmarsund pĂ„ tre Ă„r i serien har jag svĂ„rt att se att man ska vinna fyra raka nu. Marres (Martin Karlsson) avstĂ€ngning och Matejs (Jendrisak) skadade knĂ€ gör det bara Ă€nnu vĂ€rre.

Mer Àn nÄgot annat tror Astbrant att klasskillnaden sÄ hÀr lÄngt handlar om mentala faktorer.

– Storförlusterna mot just Kalmarsund och Pixbo i serien har nog satt sig ganska hĂ„rt. Man fĂ„r kĂ€nslan att vissa spelare tappat tron pĂ„ vad som ska göras och pĂ„ sig sjĂ€lva. Inte nog med att Kalmarsund Ă€r lite bĂ€ttre, de har ocksĂ„ ett sjĂ€lvförtroende och en formkurva som Ă€r gigantiskt mycket högre. Det syns.

– Taktiskt tyckte jag att Libk fick bra trĂ€ff i andra matchen, men blev rĂ€dda i slutet och torskade i förlĂ€ngningen. Det blev ytterligare en mental knĂ€ck. I ett slutspel handlar det extremt mycket om sĂ„nt.

SpelmÀssigt, dÄ? Vad mÄste göras?

– Bli mer bekvĂ€mt i spelet med boll. NĂ€r Kalmarsund sĂ€tter press har det slarvats för mycket. BĂ€ttre i numerĂ€ra över- och underlĂ€gen. (Andreas) Blom mĂ„ste stĂ„ pĂ„ huvudet och ha sina bĂ€sta dagar i mĂ„let. Lyfta in mer bollar mot mĂ„l för att fĂ„ mer slumplĂ€gen.

– Men det Ă€r jĂ€ttesvĂ„rt...jag lider med grabbarna. En vinst pĂ„ de sju–Ätta senaste matcherna, dĂ„ vill man vara dĂ€r och hjĂ€lpa till. Men man kan sĂ€ga vad man vill, det Ă€r extremt jĂ€vla enkelt att ha Ă„sikter nĂ€r du sitter utanför och ser pĂ„ tv. Jag kan tycka det ena och andra, men vet ocksĂ„ hur det Ă€r att stĂ„ med pressen dĂ€rnere.

SÀger Johan Astbrant och lÀgger till med ett skratt:

– Sen blir du sĂ„ nervös framför teven. Det Ă€r lĂ€ttare att njuta om de vinner mot Fagerhult med 13–2. Efter förlusten i lördags hade jag knappt nĂ„gra naglar kvar.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!