Ovisst vad som gäller i bottenstriden: "Frustrerande"

Täppa till bakåt. Det kommer bli en nyckel för Vimmerbys damer. Helst med start i lördagens bottenduell hemma mot Husqvarna. "Vi har lagt mycket fokus på det defensiva på träningarna i veckan", säger tränaren Micael Nilsson.

Micael Nilssons och Sofia Söderlunds VIBK har en nyckelmatch hemma mot Husqvarna på lördagen.

Micael Nilssons och Sofia Söderlunds VIBK har en nyckelmatch hemma mot Husqvarna på lördagen.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2021-11-20 08:00

Med en seger på sex matcher ligger VIBK näst sist i division 1 Småland. På lördag ställs de mot Husqvarna som är en poäng före.

– Det blir helt klart en nyckelmatch som vi behöver ta hem, säger tränaren Micael Nilsson.

Trots att serien är igång är det fortfarande oklart vilken placering som krävs för att hänga kvar.

– Jag har försökt att ta reda på det, men inte fått något bra svar. Hur många lag som hänger kvar ska bero på hur många lag från Småland som åker ur allsvenskan. Så det kan räcka med att komma nia för oss, men lika gärna kan vi inte känna oss helt säkra även om vi kommer sexa. Det är lite frustrerande.

Med 39 insläppta mål på sex matcher behöver VIBK få till försvarsspelet bättre framöver om de ska lyckas avancera i tabellen. 

– Vi har lagt mycket fokus på det defensiva på träningarna i veckan. Det handlar mycket om att jobba rätt i varje sekvens. Vi släpper mycket mål på kontringar som kommer på grund av att vi tappar boll högt upp i plan med många spelare på fel sida. Jag hoppas att de bitarna kan falla på plats mot Husqvarna, då har vi en bättre chans.

En indikation på att Vimmerby behöver öka på målproduktionen är att seriens skyttedrottning Annie Wennerström i CL98 har gjort 18 mål på sex matcher på egen hand så här långt, jämfört med VIBK som svarat för 17 totalt som lag.

– Vi behöver få lite fler enkla mål i matcherna. Det är inte så lätt för vi har inte den där naturliga målskytten i laget som gör den typen av mål.

Poängbäst i laget så här långt är Sofia Söderlund. 16-åringen ligger på 25:e plats i seriens poängliga med fem mål och en assist. 

– Sofia blev uttagen i Smålandslaget tidigare i veckan och ska spela distriktslags-SM i januari. Jag har märkt att det har gett henne en energiboost och jag hoppas att det ska få henne att våga kliva fram och ta för sig ännu mer på matcherna framöver.

Ett orosmoln inför lördagens match är att flera spelare varit sjuka i veckan.

– Det är tre-fyra spelare som är osäkra på spel. Vi kommer avvakta och se hur de känner sig på matchdagen. Det är ingen som är helt avskriven från att spela.

Poängligan VIBK: 1) Sofia Söderlund 5+1=6, 2) Emma Sjökvist 3+1=4, 3) Alva Gustafsson 2+1=3, 3) Stella Milton 2+1=3.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!