Målilla huvudstad när det gäller idrottsarenor

Med fina klassiska arenor för såväl speedway, fotboll som bandy har Målilla blivit utsedd till Sveriges Arenahuvudstad. "Jag har aldrig varit med om något liknande", säger Mats Tallkvist som givit orten det fina epitetet.

Målilla listas som Sveriges arenahuvudstad när sajten idrottsplats.se får bestämma.

Målilla listas som Sveriges arenahuvudstad när sajten idrottsplats.se får bestämma.

Foto: Arkiv

Idrottsanläggningar2022-02-02 16:00

"Med Sveriges största speedwayarena, en idrottsplats med hög nostalgifaktor samt en klassisk utomhus bandybana med stor läktare så förklarar vi härmed Målilla till Sveriges Arenahuvudstad nummer ett". Det skriver Mats Tallkvist från Växjö på sajten idrottsplats.se.

– Visst finns det betydligt fler orter som har fler och mäktigare arenor, men med bara 1 400 invånare och så nostalgihöga klassiska platser så kan det omöjligt finnas många fler aspiranter, säger Mats Tallkvist. 

Han är överväldigad över responsen som han fått på sin artikel.

– Inlägget har fått stor spridning på Facebook och det är många som har kommenterat.

Har du fått några förslag på andra orter som kan konkurrera med Målilla när det gäller bredden på arenor?

– Nej, det är ingen som har lyckats göra det. Jag har själv rest runt mycket i stora delar av landet och sett många arenor, men aldrig varit med om något liknande som i Målilla. Det finns exempel på andra mindre orter med fin idrottskultur, men då ligger ofta fokus på en enskild sport. Som Alstermo med handboll eller Tingsryd med ishockey.

undefined
Venhagsvallen.

Mats Tallkvist är hemmahörande i Växjö och har haft idrottsplatser som hobby i snart 15 år.

– Jag avslutade min egen fotbollskarriär ganska tidigt. Saknaden av sporten fick mig att börja besöka idrottsplatser runt om i Småland och dokumentera dem med bilder. Det mynnade ut i hemsidan idrottsplats.se som jag driver med en kollega från Norrland. Vi har även gett ut boken "Idrottsplatsen i våra hjärtan", säger Mats som brinner för de små genuina arenorna.

– Platser med en gemytlig känsla är vad jag är ute efter. Som Idrottsparken i Målilla med en gammal fin läktare och räcken runt hela planen där publiken kan stå och hänga. Det är inte alls samma sak med nya anläggningar som byggs nu. Sportcenter med konstgräs och enkla läktare är ingenting för mig.

undefined
Idrottsparken i Målilla.

I sina artiklar om enskilda idrottsplatser gillar Mats Tallkvist att lyfta fram anekdoter från platsen.

– I Målilla väckte det faktum att klubben spelat match mot det engelska storlaget Crystal Palace mitt intresse. Jag fick kontakt med en läsare som varit på matchen och hade sparat matchprogrammet. Där kan man se att Målilla förstärkte sitt lag med legender som Ronnie Hellström, Roland Sandberg och Benno Magnusson. I Crystal Palace spelade den gamle stormålvakten Nigel Martyn, talangen Stan Collymore och Gareth Southgate, som numera är förbundskapten för England.

undefined
Skrotfrag Arena.

Totalt finns över 300 svenska idrottsplatser dokumenterade på hemsidan. Antalet ökar med åren.

– Jag försöker att ta ledigt ett par gånger om året och ge mig iväg till nya platser. Inte bara i Småland. Senaste turen gick bland annat till Västmanland. Det kommer stadigt in tips från läsare och det är tacksamt.

När det gäller idrottsplatser i den norra delen av Kalmar län har Mats besökt de flesta och har flera personliga favoriter.

– Jag gillar både Gullemon och Tunhamra, men den absoluta favoriten är Ekensved i Vena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!