"Tråkigt att han har blivit utsatt för så mycket hat"

Karl-Erik Nilsson avgick som RF-ordförande efter att ha fått "väldigt mycket hat och personliga påhopp". Flera idrottsförbund stöttar nu Nilsson. –Jag respekterar beslutet, men det är väldigt tråkigt att han har blivit utsatt för så mycket hat den senaste tiden, säger Svenska friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers.

Karl-Erik Nilsson avgick på fredagen som ordförande för Riksidrottsförbundet. Flera specialidrottsförbund säger att de respekterar beslutet, men tar samtidigt avstånd från de hot som Nilsson ska ha mottagit den senaste tiden. Arkivbild.

Karl-Erik Nilsson avgick på fredagen som ordförande för Riksidrottsförbundet. Flera specialidrottsförbund säger att de respekterar beslutet, men tar samtidigt avstånd från de hot som Nilsson ska ha mottagit den senaste tiden. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Idrott2023-10-06 16:35

Fredagens digitala möte inleddes med att Karl-Erik Nilsson gav sin bild av det som har hänt.

Inför de svenska specialidrottsförbunden stod han fast vid att han, i sin roll som vice ordförande i Europeiska fotbollsförbundet (Uefa), inte anser sig ha röstat för ett beslut att välkomna tillbaka ryska ungdomslag till europeiska turneringar – något som i så fall gick emot svensk idrotts linje.

Nilsson har hela tiden sagt att han bara har röstat för att frågan ska utredas.

Idrottsförbundens representanter verkar fortfarande inte veta vilken version de ska tro på.

– Det råder ju delade uppfattningar och olika fakta som har kommit fram i det här. Karl-Erik menar ju på att på tisdag är det ett möte i Uefa och då kommer han att följa Sveriges ställning. Att det inte är förrän då som han ska uttala sig i den frågan. Så uppfattade jag det nu när han berättade, säger Susanne Jidesten, ordförande i Svenska basketbollförbundet.

Allvarlig stämning

Efter Nilssons besked tog flera förbund tillfället i akt att stötta den avgående ordföranden.

– Svensk friidrott respekterar Karl-Erik Nilssons beslut att kliva åt sidan. Men vi tycker att det är väldigt tråkigt att han har blivit utsatt för så mycket hat de senaste dagarna. Och vi undrar om det tonläget fortsätter, vilka vill ta på sig höga positioner inom svensk idrott?, säger friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers till TT.

Enligt Storåkers var det långtifrån något uppsluppet tonläge under mötet.

– Det var en allvarlig stämning och mycket känslor när Karl-Erik berättade om vad han hade blivit utsatt för de senaste dagarna. Det präglade många deltagare och flera tyckte att det var totalt oacceptabelt, säger Johan Storåkers.

Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet, känner också med Nilsson.

"Vi har stor respekt för Karl-Eriks beslut. Som den idrottsledare han är sätter han idrottens bästa i första rummet. På det personliga planet känner jag sympati för det Karl-Erik upplevt", skriver Larsson i ett sms till TT.

"Lätt att vara efterklok"

En stor del av kritiken mot Nilsson har handlat om att han genom sin Uefa-roll suttit på dubbla stolar. Både Susanne Jidesten och Johan Storåkers medger att det är något att ta i beaktande framöver.

– Jag tänker att det är lätt att vara efterklok. Vi var väldigt medvetna om det när vi valde Karl-Erik. Han var tydlig med det och valberedningen var tydlig med det. Så jag tänker att det är något som vi får lära oss av framåt. Jag såg inte att det var några problem då. Men nu i efterhand får vi titta på det, vad det innebär framåt, säger Jidesten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!