Nordiskt utspel: Tävla inte i Ryssland

De nordiska idrottsförbunden uppmanar till solidaritet med Ukraina och ber internationella idrottsförbund att inte tävla eller spela matcher i Ryssland.

Nordiska idrottsförbunden vill stoppa tävlingar i Ryssland. Internationella skidförbundet har redan flyttat världscupfinalen från Ryssland. Arkivbild.

Nordiska idrottsförbunden vill stoppa tävlingar i Ryssland. Internationella skidförbundet har redan flyttat världscupfinalen från Ryssland. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Idrott2022-02-26 10:14

Vid ett möte mellan de nordiska ländernas idrottsförbund enades om ett gemensamt uttalande på grund av Rysslands krigföring mot Ukraina.

Man uppmanar alla internationella idrottsförbund att stoppa tävlande och matcher i Ryssland. Man pekar också på behovet av ytterligare sanktioner från de nordiska länderna och EU.

"Det är en styrka att Nordens idrottsförbund kan agera tydligt och starkt tillsammans på detta sätt. Vi följer nu utvecklingen noga och fortsätter att ha en nära dialog", säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet (RF) i ett pressmeddelande.

RF avråder svenska idrottare från att åka till Ryssland.

Inte hissa flaggor

Även IOK:s styrelse har nu gått ut med uppmaningen till alla internationella idrottsförbund att ställa in eller flytta idrottsevenemang från Ryssland och från Belarus, skriver IOK i ett uttalande.

Detta som ett starkt fördömande av att Ryssland brutit mot den olympiska vapenvilan som pågår över OS och det kommande Paralympics och för att Belarus gett Ryssland sitt stöd för krigföringen mot Ukraina.

Fifa har inte bestämt sig

IOK vill heller inte att Rysslands och Belarus flaggor hissas i samband med internationella tävlingar eller att ländernas nationalsånger spelas.

Internationella skidförbundet Fis har beslutat att ställa in eller flytta alla kvarvarande ryska tävlingar. Europeiska fotbollsförbundet Uefa har flyttat Champions League-finalen från ryska S:t Petersburg till Paris. Däremot har inte Internationella fotbollsförbundet Fifa bestämt hur det blir med de VM-playoffmatcher som är planerade att spelas i Ryssland i slutet av mars, och där Sverige eventuellt kan få möta Ryssland på bortaplan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!