"Idrotten den plats där flest svenskar möts"

Anders Ygeman (S) blir ny idrottsminister. Han är även integrations- och migrationsminister. –Jag tycker att det är bra att idrotten får vara hos en centralt placerad minister som brinner för det, säger Ygeman till TT.

Djurgårdaren Anders Ygeman (S), här på en allsvensk match i Göteborg, blir ny idrottsminister. Arkivbild.

Djurgårdaren Anders Ygeman (S), här på en allsvensk match i Göteborg, blir ny idrottsminister. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Idrott2021-11-30 10:49

När statsminister Magdalena Andersson (S) meddelade sin regeringsförklaring i riksdagen var det först oklart vilken av de nya ministrarna som får ansvaret för idrottsfrågorna.

En stund senare stod det klart att Anders Ygeman (S) blir integrations- och migrationsminister.

Han fick även idrotten på sitt bord.

– Idrotten är Sveriges största folkrörelse. Idrott ger stolthet, idrott stärker miljontals svenskars hälsa och idrott, kanske mer än någon annan verksamhet i samhället, skapar sammanhållning och förståelse över alla gränser, säger han på en presskonferens.

Ygeman säger att han idrottat sedan han var sex år gammal – i fotboll, bordtennis, friidrott och löpning – och att han brinner för idrotten. Att han nu får idrotten på sitt bord, tillsammans med integrations- och migrationsfrågorna, tycker han är bra.

– Jag ser att det finns kopplingar mellan frågorna, att idrotten är den plats där flest svenskar möts, säger han till TT.

Bra att framföra kritik

En av de mest aktuella idrottsfrågorna handlar om OS i Peking och fotbolls-VM i Qatar, två mästerskap som är starkt ifrågasatta med tanke på missförhållanden gällande mänskliga rättigheter i Kina och Qatar.

– Vi har inte varit med och beslutat var de ska gå, men jag tycker att det är riktigt att som Janne Andersson (fotbollsförbundskaptenen) framföra kritik och inte hålla tyst, säger Ygeman.

Riksidrottsförbundet (RF) välkomnar Ygeman som idrottsminister.

"Vi ser fram emot ett starkt och nära samarbete för att gemensamt göra vårt yttersta över lång tid för att bidra till återstarten av idrottsrörelsen. Jag känner Anders Ygeman väl och vi har tidigare samverkat i polis- och säkerhetsfrågor. Jag känner väl till Anders stora idrottsintresse", säger RF-ordföranden Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Flera ministeruppdrag

Ygeman, som uttalat hejar på Stockholmslaget Djurgården, efterträder Amanda Lind (MP) som lämnade regeringen i onsdags då Miljöpartiet inte accepterade den budget som röstats igenom.

Anders Ygeman (S) har varit minister flera gånger tidigare. Han var inrikesminister 2014–2017 och energi- och digitaliseringsminister 2019–2021. Däremellan återfanns han utanför regeringen efter att ha tvingats lämna i samband med it-skandalen på Transportstyrelsen i juli 2017.

Fakta: Sveriges fem senaste idrottsministrar

2021–: Anders Ygeman (S)

2019–2021: Amanda Lind (MP)

2017–2019: Annika Strandhäll (S)

2014–2017: Gabriel Wikström (S)

2006–2014: Lena Adelsohn Liljeroth (M)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!