Centern vill storsatsa på fler poliser

Synliga poliser betyder mycket för tryggheten i samhället. En undersökning som Centerpartiet låtit göra visar att 93 procent av de tillfrågade anser att tillgång till polis i hemkommunen är högprioriterat.

Johan Hedin, Ånders Åkesson, Ingela Nilsson Nachtwei och Per-Inge Pettersson från Centerpartiet vill se ökad polisnärvro i Hultsfred och på andra orter.

Johan Hedin, Ånders Åkesson, Ingela Nilsson Nachtwei och Per-Inge Pettersson från Centerpartiet vill se ökad polisnärvro i Hultsfred och på andra orter.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2018-08-23 19:27

För två år sedan gjordes en namninsamling för fler poliser i Hultsfreds kommun. 6 000 namnunderskrifter överlämnades till partiets sakkunnige i allt som har med brott och straff att göra, Johan Hedin.

– Den här namninsamlingen lägger extra tyngd bakom våra förslag, säger han. En synlig polis är viktig för tryggheten och för att återupprätta förtroendet är det viktigt att man känner att det finns hjälp att få från polisen.

Johan Hedin berättar att Alliansen har ett gemensamt förslag om att tillsätta 10 000 nya poliser. En stor satsning på i runda tal nio miljarder kronor.

Men att bara öka antalet poliser räcker inte, anser han. Ytterligare en miljard satsas på att förstärka åklagarverksamheten och Nationellt Forensiskt Centrum i Linköping, för att snabba upp hanteringen där.

– Annars flyttar vi bara flaskhalsarna, säger Johan Hedin. Alla vinner på en snabbare process, ju längre tiden går desto svårare blir det att få till en fällande dom, spåren kallnar, vittnen glömmer och så vidare.

Men för att komma till rätta med poliskrisen krävs det mer än bara pengar, anser Johan Hedin, mer pengar löser inte problemet.

– Det måste också till metodutveckling, vi föreslår en modell som kallas New Yorkmodellen, säger han.

Han vill också se bättre uppföljningsverktyg för att kunna utveckla verksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!