Hockeyextra: Vimmerby vann igen

Ett formstarkt Vimmerby mot ett formsvagt Kalmar. Länsderbyt kunde väl bara sluta på ett sätt, eller? Jodå. VH ryckte i andra halvan av mittperioden och gick fram till 3–0. Det avgjorde. Det blev 5–2 till slut.

Vimmerby toppar serien med sex omgångar kvar att spela. Vårt tips är att VH når 46 poäng när grundserien är över.

Ishockey2018-11-07 21:09

Stärkta av den stabila vinsten mot Dalen senast (3–0), tog Vimmerby kommandot direkt mot Kalmar. Men de där sylvassa och solklara målchanserna uteblev. Efterhand kom Kalmar, som förlorat fyra av de fem senaste kamperna, in i matchen och skapade tryck mot VH. Då stod Jonathan Stålberg i vägen och gjorde ett par riktigt fina räddningar.

Första perioden slutade mållös och det var inte direkt något hockeygodis vi bjöds på. Känslan var att det gick för snabbt, att tempot var för högt uppskruvat stundtals och spelet blev därefter; hafsigt, böljande och slarvigt.

I slutet av den första perioden och i början av den andra fick VH spela i boxplay. Hur de klarade sig? Jo, galant, förstås. Vimmerby fortsätter att imponera stort i den spelformen. Det ska också sägas att Stålberg, som höll nollan borta mot HC Dalen, gjorde ett par svettiga parader.

När matchklockan tickat halvvägs, kom så det förlösande ledningsmålet för de gulsvarta. Teknikern Måns Carlsson snurrade bakom Kalmars kasse och hittade Hampus Harlestam med en perfekt passning i slottet. 1–0. Det var även den här duon som låg bakom lagets första fullträff mot Dalen i fredags.

Kort efteråt kom viktiga 2–0-målet. Och vilket mål dessutom...! Sebastian Åkesson pricksköt via stolpen mycket vackert in tvåan bakom KHC-målvakten Andreas Henriksson. Det var Åkessons tredje mål i serien så här långt.

Innan hesa Fredrik ljöd för andra gången, så hann VH även med att göra 3–0. Snacka om effektivitet. Målet kom bara 16 sekunder före periodvilan. Nässjölånet Martin Jönsson sköt i vänsterposition och fick till sin lycka se pucken i nät.

I sin andra match i VH-dressen fortsatte Jönsson på den inslagna vägen. När han skrinnande sig loss och med ett snärtigt handledsskott fixade 4–0, sex minuter in i den sista perioden, kändes det som den definitiva spiken i kistan. Okej, Kalmar sprattlade visserligen till när nye amerikanen Evan Allen reducerade till 4–1, men segern var ohotad. Stålberg höll därmed nollan i fem och en halv period.

Rasmus Djerf gav matchen visserligen lite mer nerv, när han satte 4–2. Kort därefter gjorde Måns Carlsson 5–2 i öppen kasse.

Vimmerbys vinst innebär att laget nu har hela 13 poängs försprång till Kalmar.

I ett jämnt VH var målvakten Jonathan Stålberg bäst. Tvåmålsskytten Martin Jönsson förtjänar också ett extra ommämnade.

Suverän – igen. Jonathan Stålberg gjorde en ny stark match för Vimmerby.
Vimmerby-Kalmar: 5–2

Andra perioden: 1–0 (30.20) Hampus Harlestam (Måns Carlsson, Ludvig Jardeskog), 2–0 (34.27) Sebastian Åkesson (Alexander Andersson, Pelle Ström), 3–0 (39.44) Martin Jönsson (Jakob Isaksson, Mathias Wigley).

Tredje perioden: 4–0 (46.38) Martin Jönsson (Oskar Carlsson), 4–1 (50.29) Evan Allen, 4–2 (55.57) Rasmus Djerf, 5–2 (57.43) Måns Carlsson.

Utvisningar: VH: 2x2.Kalmar: 4x2, 1x10.

Skott: 9–7, 9–8.