Drömmen om undantagshästen

1983 började Robert Stejdahl att föda upp travhästar i Mariannelund. Idag - 25 år senare - är familjen Stejdahl fortfarande aktiva inom branschen och fostrar hästar under kennelnamnet Bob. - Det är en perfekt hobby, säger Robert Stejdahl, grundare av Stuteri Bob.

En av unghästarna hos framgångsrika travhästuppfödarna Stuteri Bob i Mariannelund.

En av unghästarna hos framgångsrika travhästuppfödarna Stuteri Bob i Mariannelund.

Foto:

Hästsport2008-02-01 07:15

Inom travsporten finns många genrer och uppgifter. En av de viktigaste för att sporten ska kunna existera är uppfödarna. De som hela tiden letar den perfekta korsningen, det blandade blodet som ska avla fram undantagshästen, som alla uppfödare, ägare, tränare och kuskar drömmer om.
Hästen som står i vinnarcirkeln på Vincinnes och Solvalla, och tillhör världens främsta.

Bulwark-blodet
De mest etablerade och framgångsrika uppfödarna i vår trakt, finns i Mariannelund. Vi begav oss till Hjelmshesters gård några kilometer utanför samhället. Här finns kärnan i Stuteri Bobs verksamhet.
65-årige Robert Stejdahl och sönerna Johan (42) och Mathias (32) producerar årligen föl som köps upp av hästägare och tränare landet runt. Flera av deras föl har blivit mycket framgångsrika som tävlingshästar.
Robert Stejdahl var ute efter det välstammade Bulwark-blodet när han jagade sitt första fölsto 1983.
Han hittade det i södra länet, hos en Bertil Leandersson, i Orrefors. Märren var Leona BL.
- Jag har alltid varit intresserad av hästar, gjorde lumpen som kavallerist och gick på lantbruksskola. Jag la ned mycket tid på att gå igenom stamböcker, sedan var det väl mycket ödet som såg till att jag fick tag på Leona BL, säger Robert Stejdahl.
- Jag fick veta att hon var såld, men jag och en kompis åkte ner till Bertil Leandersson och köpte hästen, och en märr till för 30 000 kronor, det är min bästa affär någonsin.
Leona BL hade ett bra blod i ådrorna. Hennes morfar var Gunder Bulwark, son till Bulwark, som även var far till Frances Bulwark. Den senare är en av de vinstrikaste svenska hästarna genom tiderna med 80 vinster på 130 starter, samt Sveriges första vinnare i Solvallas Elitlopp 1953.
Leona BL:s första föl hos Robert Stejdahl var Sebastian Bob. Under sin tävlingskarriär sprang Sebastian in 3,8 miljoner, och såldes till Italien 1987.
Leona BL dog 1996, men blev tre år efter sin död klassad och diplomerad som elitsto. Idag har stuteri Bob tre ston som härstammar efter henne, Crownie, Serena och Garcia Bob.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!