Här ska det spelas fotboll nästa helg

Coronapandemin har satt stopp för den globala och lokala fotbollen. Trots förbundens rekommendationer att inte genomföra några träningsmatcher alls har Hägerstads IF andra planer. Nästa lördag möter man Brokind på hemmaplan. "Vi har ordnat allt som krävs", säger HIF:s Jesper Wahlström.

Lokala laget spelar träningsmatch den 18:e april.

Lokala laget spelar träningsmatch den 18:e april.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fotboll2020-04-08 18:00

Rekommendationerna från Smålands och Östergötlands Fotbollförbund var tydliga och starka: inga fotbollsmatcher bör spelas under april. Därför har de flesta fotbollslagen i vår trakt ställt in sina inplanerade träningsmatcher i april – men Hägerstads IF ser inga större problem med att spela match.

Lördag den 18:e april är tanken att man ska träningsspela hemma på Ekvallen mot Brokinds IF.
– Vi kommer att försöka följa rekommendationerna som finns från förbundshåll. Vi kommer inte att ha någon stor publik utan det blir max 50 personer, säger Hägerstad IF:s tränare Jesper Wahlström.
Räknas spelare och domare in i det antalet?
– Det är ju en tolkningsfråga. Publiken kommer att hållas på ett bra avstånd från spelarna.
Ser ni någon problematik med att spela matchen?
– Från vår sida har vi bestämt att genomföra matchen så bra som möjligt när bollen väl är i spel. Brokind är också positivt inställda till att spela matchen. Samtidigt har vi ordnat allt som krävs så som handsprit på plats. Vi duschar inte tillsammans heller.

Wahlström berättar att man tagit kontakt med Östergötlands Fotbollförbund.
– Vi har meddelat dem via mejl att matchen blir av och fick svaret tillbaka att det är upp till varje förening att ta eget ansvar.

Matchen skulle egentligen ha varit seriepremiären i division sex för lagen men blir nu istället en träningsmatch. Som bekant så sköts alla seriestarter upp till tidigast i juni. 
– Det är jäkligt bittert att det blir så här när man i vanliga fall brukar vara laddad som tusan vid den här tiden, säger Jesper Wahlström.

Han tror inte att årets fotbollssäsong kommer att spelas alls.
– Jag är väldigt skeptisk till det. Jag tror inte på förbundets dröm att komma igång i juni, jag har svårt att se hur det ska fungera. Hela säsongen blir nog inställd.

Hägerstad har inför den här säsongen fått ihop ett slagkraftigt lag. Under tisdagen presenterade man även ett nyförvärv i form av 22-årige Christoffer Gustavsson. Han kommer senast från spel i BK Kenty.
– Han har haft uppehåll från fotbollen ett par år men såg jäkligt bra ut på träningen. Han verkar ha bra blick för spelet, bra teknik och ett bra skott. Det är en kille som absolut kan husera i A-laget, förklarar Wahlström.

Jesper Wahlström, som tidigare varit spelare i HIF, är nu tränare för laget tillsammans med Lars Svensson.
Jesper Wahlström, som tidigare varit spelare i HIF, är nu tränare för laget tillsammans med Lars Svensson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!