Rejält uppsving för handbollen – dubbelt så många

Snacka om uppsving. De senaste tre åren har Hultsfreds HF mer än fördubblat antalet utövare på ungdomssidan. "Vi har ökat från 80 till 170 spelare och dessutom lyckats rekrytera många nya ledare", säger Simon Råsbacken som är ungdomsansvarig i klubben.

Hultsfreds HF:s ungdomsverksamhet har vuxit från 80 till 170 spelare de senaste tre åren. Nya flicklag har bidragit starkt till utvecklingen.

Hultsfreds HF:s ungdomsverksamhet har vuxit från 80 till 170 spelare de senaste tre åren. Nya flicklag har bidragit starkt till utvecklingen.

Foto: Magnus Strömsten

Handboll2023-11-11 12:45

Sporten är på plats i Lindblomsskolans idrottshallen en tisdags kväll. Ett av flicklagen har nyss avslutat veckans träning och tjejerna födda 2012 och 2013 är näst på tur.

Vi tar en pratstund med Simon Råsbacken. Numera ungdomsansvarig klubben och tidigare en framträdande spelare. Han berättar att det stora uppsvinget för klubben med antalet utövare på ungdomssidan beror till stor del på att de fått igång flera flicklag.

– Föra fyra år sedan hade vi inget flicklag. Nu har vi fyra stycken. Det är väldigt roligt att kunna erbjuda spel för alla åldrar från bollskolan upp till flickor som är 14 och 15 år. 

undefined
Hultsfred Handboll har gått från inget till fyra flicklag de senaste åren.

Totalt har föreningen mellan 60 och 70 tjejer som är aktiva. Det ligger bakom en stor del av ökningen från 80 till 170 spelare de senaste tre åren.

– Vid sidan av fotbollen finns det inte så stort utbud på flicksidan i kommunen vintertid. Det är väldigt roligt att vi har fått den här responsen.

På sikt hoppas Råsbacken att det kan leda till att HHF kan få ihop ett seniorlag på damsidan i framtiden.

– Vill det sig väl så kan det vara möjligt inom fem år. Jag kan inte minnas när vi hade ett damlag senast så det hade varit ett viktigt steg att lyckas med det.

Vad är bakgrunden till det stora uppsvinget?

– Vi har jobbat mycket med två projekt de senaste åren. Dels konceptet "Hand The Ball" och även Idrottsskolan. Där har vi fått chansen att komma ut och visa upp sporten för ungdomar och fått väldigt bra respons. Vi har fått in spelare från andra orter som Målilla och Silverdalen den vägen. Dessutom har handbollssugna ungdomar från Vimmerby sökt sig till oss, säger Råsbacken som gläds över att så många nya spelare fått upp ögonen för sporten.

– Handbollen är het med framgångar för landslagen. Det är kul att vi kan vara med och öka intresset.

undefined
Simon Råsbacken är ungdomsansvarig i HHF. Karin Månsson är en av tränarna för F12-13-laget.

Vad är den största utmaningen i er verksamhet?

– Att rekrytera ledare och få föräldrar att hjälpa till är en stor nyckel till framgången. Vi har över 30 ledare i våra nio lag nu och vi har sett till att de får möjlighet att gå ledarutbildningar. Det är väldigt viktigt för att de ska få rätt verktyg att kunna utveckla spelarna. Sedan ställer vi som krav på föräldrar att de hjälper till och kör till matcher. Det är en förutsättning då det ofta är långa resor och vi har inte resurser i klubben för att kunna hyra in bussar.

Elin Månsson är en av spelarna i F12-13-laget.
Elin Månsson är en av spelarna i F12-13-laget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!