Sverige vände – klart för VM-kvartsfinal

Kanske satt det hårdare inne än vad många trodde. Men det gick vägen – mycket tack vare Johanna Bundsen. Målvakten storspelade när Sverige besegrade Ungern med 26–22 och säkrade en kvartsfinalplats i handbolls-VM.

Johanna Bundsen klev fram när det behövdes som mest.

Handboll2023-12-09 21:57

På förhand talades det om att det var nu VM började på allvar för Sverige. Att de inledande skrattmatcherna mest var som promenader längs med Avenyn, att Ungern skulle bli det första riktiga testet för Tomas Axnérs landslag.

Och ett test, det blev det sannerligen.

Inga kontringar

I den första halvleken såg Sverige ut att vara tyngt av stundens allvar. Inför matchen pratade svenskorna om vikten av ett bra försvarsspel för att på sådant sätt komma till snabba kontringar och därigenom lätta mål – och visst, försvarsspelet var det kanske inget fel på.

Men så mycket till kontringar blev det inte.

Ungern var väl medvetet om vad Sverige ville och såg till att stänga till möjligheterna till snabba kontringar, något Blågult nog inte riktigt var förberett på, och gästerna gick till pausvila med 11–10 i bagaget.

– Vi är ganska medvetna om vad som inte funkade. Det blev ganska plottrigt, vi gick inte fullt i satsningarna, säger Jamina Roberts.

Bundsen spikade igen

I den andra halvleken växlade Sverige upp, ivrigt påhejat av rekordpubliken (10 561) i Scandinavium. Underläget vändes snabbt till överläge och när Johanna Bundsen i Sveriges mål bestämde sig för att spika igen kunde Sverige gå ifrån. Inom loppet av bara ett par minuter mitt i den andra halvleken gick Sverige från 11–11 till 18–13 och Ungen hämtade sig aldrig från den tempoväxlingen.

– Vi fick bättre lägen. Det är lättare att gå fullt när man ser att det är ett bättre läge, säger Roberts.

Till slut skrevs segersiffrorna till 26–22, målbäst i Sverige blev Roberts och Emma Lindqvist med sju fullträffar vardera.

– Det var fantastiskt att så många ville komma till Scandinavium och stötta oss, det ger oss en extra boost. Det blev en spännande match som blev roligare för publiken, säger Lindqvist.

I och med segern är Sverige klart för kvartsfinal i mästerskapet, om det blir Tyskland eller Danmark som väntar i danska Herning på onsdag återstår dock att se. Och utöver kvartsfinalbiljetten har Sverige även säkrat en OS-kvalplats.

På måndag avslutas mellanrundan i Göteborg, då Montenegro står för motståndet i en match som avgör om Sverige tar hem gruppsegern eller ej.

Fakta: Så går handbolls-VM vidare