Sverige till VM-kvart – om segersviten håller

För exakt ett år sedan inledde handbollslandslaget en svit som nu är uppe i tio raka segrar i mästerskapsmatcher. Om tio blir elva mot Island i kväll är Blågult klart för VM-kvartsfinal.

Förbundskapten Glenn Solberg med målvakten Mikael Appelgren bredvid sig.

Förbundskapten Glenn Solberg med målvakten Mikael Appelgren bredvid sig.

Foto: Adam Ihse/TT

Handboll2023-01-20 05:30

Den 20 januari i fjol inledde Sverige mellanrundan i EM i Bratislava med att slå Ryssland med 29–23, en seger som blev startskottet på det segertåg som fortfarande tuffar vidare.

Efter de sex raka segrarna som bar Sverige till EM-guldet i Budapest har nu även fyra VM-vinster i Göteborg adderats. För att hitta en liknande blågul segersvit måste man gå tillbaka till 1999–2000, när "Bengan Boys" radade upp hela 18 segrar – inklusive VM-guld och EM-guld – innan det blev en smärtsam förlust mot Ryssland i OS-finalen i Sydney.

– Det är jättebra och ett bevis på att vi har hittat en väg som fungerar. Men vi tar en match i taget, det är ett koncept som jag tror är väldigt bra för både kroppen och knoppen. Att man inte går för långt bort i tankarna och inte tar någonting för givet, säger målvakten Mikael Appelgren.

"Stort självförtroende"

Den redan goda harmonin i landslaget blir inte direkt sämre av att man radar upp tio raka segrar.

– Att det här laget har ett väldigt stort självförtroende och en trygghet, kombinerat med en ödmjukhet, märkte man direkt när man kom in här inför VM. Det var väldigt härligt, säger "Äpplet" som är tillbaka i landslaget efter några skadefyllda år.

I VM har Appelgren så här långt fått dela målvaktssysslan med Andreas Palicka och Tobias Thulin. "Palle" har stått två matcher och Appelgren och Thulin en var.

– Det är en ny situation, men jag tycker att alla tre har varit väldigt duktiga. Det är rätt skönt att veta att alla tre är i gång, sen är det tränarna som tar ut vem som ska spela, säger Appelgren, som vaktade målet mot Kap Verde och kanske får chansen igen nu.

"Prestigelös"

– Jag är rätt så prestigelös. Det är klart man vill spela – det vill alla inför den här fantastiska publiken och i ett VM. Men oavsett om det är på planen, på bänken eller på läktaren så kan man alltid bidra. Någonstans där tror jag också storheten finns i det här laget, vi gör det tillsammans och accepterar att vi har olika roller i olika matcher.

Skulle Sveriges segertåg nå vägs ände mot Island finns en ny chans att säkra en kvartsfinalplats när mellanrundan avslutas mot Portugal på söndag. Läget är värre för islänningarna, som har kniven mot strupen och sannolikt måste ta poäng för att kunna ta sig till VM-kvartarna.

– Det blir det tuffaste motståndet hittills och något att bita i, säger Appelgren.

Fakta: Sveriges tio segrar

Sverige spelade oavgjort mot Tjeckien, och var bara ett mål från att slås ut, när EM:s gruppspel avslutades i fjol. Därefter har landslaget vunnit tio raka matcher i EM och VM.

Hela sviten:

Sverige-Ryssland 29–23 (EM, mellanrunda)

Sverige-Polen 28–18 (EM, mellanrunda)

Sverige-Tyskland 25–21 (EM, mellanrunda)

Sverige-Norge 24–23 (EM, mellanrunda)

Sverige-Frankrike 34–33 (EM, semi)

Sverige-Spanien 27–26 (EM, final)

Sverige-Brasilien 26–18 (VM, gruppspel)

Sverige-Kap Verde 34–27 (VM, gruppspel)

Sverige-Uruguay 47–12 (VM, gruppspel)

Sverige-Ungern 37–28 (VM, mellanrunda)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!