Svensk kross när Nilsson gjorde comeback

Efter tre år gjorde Andreas Nilsson comeback i handbollslandslaget. Och mittsexan såg till att bli aktuell för EM-spel i Tyskland i januari, genom storsegern mot Ukraina med 46–26. –Jag är jädrans glad att vara tillbaka, säger han.

Andreas Nilsson gjorde comeback i landslaget.

Handboll2023-11-02 20:05

Förbundskaptenen Glenn Solberg petade Andreas "Stycket" Nilsson inför VM 2021, men nu är den 33-årige mittsexan tillbaka. Han spelade nästan hela första halvlek och även en hel del i andra halvlek, framför allt i anfall, i landskampen som är den sista innan truppen till EM i Tyskland ska tas ut.

– Det var kul att se honom tillbaka i den här miljön, på träning och i match och i grunden är han med (mot EM), jag tror att han kan vara med och utveckla laget vidare. Det ser bra ut, säger Solberg till SVT.

"Var pirrigt"

Nilsson gjorde inte bort sig, men fick heller inte särskilt mycket att göra mot det betydligt sämre motståndet i en fullsatt hall i Eskilstuna.

– Det var mycket försvar och kontra. Men det kändes kul att spela och vara med. Det var pirrigt före matchen, men nu är jag jädrans glad att vara tillbaka igen, säger Nilsson.

Ukraina lyckades hålla jämna steg med Sverige i nästan tio minuter. Men sedan drog de regerande Europamästarna ifrån och ledde i paus med 23–12. Andreas Palicka spikade igen i målet och Sverige kunde kontra in många mål.

– Vi började lite knackigt, men försvaret blev sen bättre och bättre, sade kantspelaren Hampus Wanne efter första halvlek, till SVT.

Första landslagsmålen

Till andra halvlek bytte Sverige uppställning, förutom Jim Gottfridsson. Det gjorde att högersexan Sebastian Karlsson, i sin andra landskamp, fick göra sina första mål i Blågult. Det blev till slut sex stycken. Med det var han bäste målskytt tillsammans med Gottfridsson.

– Det var jätteskönt att göra mål, jag gjorde en okej insats, säger Karlsson till SVT.

– Det här var en bra genomkörare och göra mycket mål. Vi fick ut mycket av det vi tränat på i veckan.