"Stycket" tillbaka efter besvikelsen: Frustration

Han petades från hemma-VM och klargjorde att landslaget var ett avslutat kapitel. Nu är Andreas "Stycket" Nilsson tillbaka. –Glenn (Solberg) kom ner till hit för ett möte och det blev mer på riktigt. Då var det inget snack om saken, säger han.

Andreas "Stycket" Nilsson är tillbaka i landslaget efter tre år utanför.

Andreas "Stycket" Nilsson är tillbaka i landslaget efter tre år utanför.

Foto: Mikaela Landeström/TT

Handboll2023-10-31 15:55

Handbollslandslaget är samlat i Eskilstuna för en träningslandskamp mot Ukraina på torsdag.

Samlingen är den sista inför EM i Tyskland i januari. Den markerar också slutet på en tre år lång landslagsexil för mittsexan Andreas "Stycket" Nilsson, som av många rankats som en av världens bästa på positionen.

TT: Hade du gett upp tankarna på landslagsspel?

– Hoppet är väl det sista som överger en. Men sedan öppnades en möjlighet och det var ett väldigt roligt besked att få, säger han.

Efter att ha petats till hemma-VM 2023 sade Nilsson, som spelar för ungerska Veszprém, till Aftonbladet att det var färdigspelat i landslaget.

Något förhastat skulle det visa sig.

– Det var väl lite frustration kanske. Glenn kom ner till hit för ett möte och det blev mer på riktigt. Då var det inget snack om saken.

"Rätt tidpunkt nu"

Förbundskapten Solberg är glad över att ha Nilsson tillbaka.

– Det är väldigt spännande att se honom i vår miljö. Inget tvivel om att han har färdigheter i yppersta världsklass.

TT: Varför tog ni tillbaka honom nu?

– Olika orsaker till det. Både att vi har kommit dit vi är och att Fredric Pettersson är borta. Vi tror att Andreas kan tillföra oss något som kan göra oss bättre och det är rätt tidpunkt nu.

Solberg nämner "helheten" som avgörande när han tar ut sina trupper.

Det har spekulerats i att det inte enbart var sportsliga skäl bakom petningen av Nilsson.

– Vi har inte pratat någonting om det. Laget har varit väldigt framgångsrikt och det är svårt att byta ut framgångsrika lag. Det är jag fullt medveten om, säger "Stycket".

Aktuell för EM

Förbundskaptenen menar att "Stycket" bidrar med fysik och "anfallsegenskaper som är i världstoppen". Däremot tänker inte Solberg skifta spelsätt eller system.

– Nej, vi har inte tänkt på att ändra något. Förhoppningsvis kan vi addera saker för att bli lite bättre och utnyttja hans styrkor utan att det ska ta för mycket fokus. Vår spelfilosofi är alltid densamma.

Nilsson har tidigare meddelat att han siktar på EM i Tyskland i januari och är enligt Solberg aktuell för kommande mästerskap, "precis som alla andra som är med här".

"Laget har varit väldigt framgångsrikt och det är svårt att byta ut framgångsrika lag. Det är jag fullt medveten om", säger Andreas "Stycket" Nilsson.
"Laget har varit väldigt framgångsrikt och det är svårt att byta ut framgångsrika lag. Det är jag fullt medveten om", säger Andreas "Stycket" Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!