Roberts spÄr handbollslyft efter publiksuccé

En sista förestĂ€llning Ă„terstĂ„r i ett kokande Scandinavium. PubliksuccĂ©n under första delen av VM har stor betydelse för handbollen - bĂ„de hĂ€r och nu, och i framtiden. Det tror Jamina Roberts. –Det ger ringar pĂ„ vattnet, sĂ€ger den svenska lagkaptenen.

Jamina Roberts tror att publiksuccén i Göteborg kommer ge ringar pÄ vattnet under lÄng tid framöver för handbollslandslaget.

Jamina Roberts tror att publiksuccén i Göteborg kommer ge ringar pÄ vattnet under lÄng tid framöver för handbollslandslaget.

Foto: Adam Ihse / TT

Handboll2023-12-11 06:15

Otroliga 10 561 personer sĂ„g Sverige besegra Ungern med 26-22 i Scandinavium pĂ„ lördagskvĂ€llen och dĂ€rmed sĂ€kra en kvartsfinalplats i VM.

Innan slutspelet inleds i Danmark ska Sverige i kvĂ€ll möta Montenegro i en match dĂ€r gruppsegern – och dĂ€rmed eventuellt lĂ€ttare motstĂ„nd i kvartsfinalen – stĂ„r pĂ„ spel. Det Ă€r ocksĂ„ sista chansen att för den hĂ€r gĂ„ngen fĂ„ uppleva den magiska stĂ€mningen som de svenska supportrarna skapar pĂ„ hemmaplan.

"Om 15 Ă„r..."

Sveriges lagkapten Jamina Roberts Àr sÀker pÄ att publiksuccén inte bara har varit en fördel för Sverige i just det hÀr mÀsterskapet.

– Alla som var i hallen senast, förutom Ungern, hade en bra upplevelse. Det gör det lĂ€ttare att marknadsföra handbollen i stort, sĂ€ger hon.

– Jag vet att vi ska spela landskamp mot Luxemburg i UmeĂ„ i april. Det Ă€r kanske inte en match som Ă€r superattraktiv egentligen, men den Ă€r redan slutsĂ„ld. Hela fenomenet med Scandinavium, och arrangemanget, det gör mycket.

Förbundskapten Tomas Axnér hÄller med om att publiktillströmningen kan ge ringar pÄ vattnet för lÄng tid framöver.

– Publiken betyder jĂ€ttemycket. Dels för spelarna som Ă€r hĂ€r nu, men ocksĂ„ för intresset för sporten. MĂ„nga av de som Ă€r hĂ€r och tittar Ă€r unga tjejer som spelar handboll, det kommer att ge förbundskaptenen om 15 Ă„r flera bra spelare att vĂ€lja mellan.

Mot Montenegro lÀr det inte bli slutsÄlt, men stÀmningen vÀntas ÀndÄ vara uppskruvad till max.

– Vi Ă€r inte vana vid att det Ă€r sĂ„ hĂ€r, vi Ă€r vana vid att det sitter 300 personer pĂ„ lĂ€ktaren och att vi sjĂ€lva i laget fĂ„r skapa stĂ€mningen. Jag tror och hoppas att vi kan ta med oss den stĂ€mningen som varit till resten av mĂ€sterskapet, sĂ€ger Roberts.

Vill spela utan press

Samtidigt som Sverige möter Montenegro stÀlls Danmark mot Tyskland i Herning. Det Àr ett av de lagen som sedan vÀntar i kvartsfinalen.

Roberts gör ingen hemlighet av att hon helst av allt slipper möta guldfavoriten Danmark. Och för att det ska bli sÄ kan Sverige inte förlora, samtidigt som Danmark inte fÄr tappa poÀng.

– Vi har haft lite problem framĂ„t, sĂ„ det vore bra om vi kan slĂ€ppa loss lite. Det Ă€r viktigt att vi vinner, speciellt med tanke pĂ„ placeringen inför kvartsfinalen. Men jag hoppas att vi kan spela lite mer utan press, sĂ€ger Roberts.

Sverige–Montenegro

StÀllningen i grupp 1:

1) Sverige, 8 poÀng

2) Montenegro, 6

3) Kroatien, 5

4) Ungern, 4

5) Senegal, 1

6) Kamerun, 0

TvÄ lag frÄn varje grupp gÄr vidare till kvartsfinal, och Sverige kommer stÀllas mot ett lag frÄn grupp 3. I grupp 3 har Tyskland och Danmark sÀkrat avancemang, de bÄda lagen stÀlls mot varandra i kvÀll. Inför matchen toppar Tyskland gruppen, tvÄ poÀng före Danmark. Slutar tvÄ lag pÄ samma poÀng avgör inbördes möten placeringen. Gruppvinnarna möter grupptvÄorna i kvartsfinalen.

Matchen börjar 20.30.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om