Pellas om EM-kaoset i fjol: "Lite svettigt"

Först petad på grund av covid-19. Sedan plötsligt en av guldhjältarna i Budapest. Nu hoppas Lucas Pellas på ett lugnare – men lika roligt – handbollsmästerskap som vid EM-guldet för ett år sedan. –Det var lite svettigt ett tag där, säger han.

Lucas Pellas blev bäste svenske målskytt med totalt 13 mål i de båda träningsmatcherna mot Serbien inför VM.

Lucas Pellas blev bäste svenske målskytt med totalt 13 mål i de båda träningsmatcherna mot Serbien inför VM.

Foto: Adam Ihse / TT

Handboll2023-01-12 06:03

När Sverige tog EM-guld förra året var vänstersexan Lucas Pellas en av nyckelspelarna. Till slut.

Montpellierspelaren hamnade mitt i det coronakaos som präglade mästerskapet. Efter ett positivt test inför EM petades han ur truppen till förmån för Emil Mellegård.

Sedan var han lika hastigt tillbaka i truppen lagom till semifinalen i Budapest, sedan Hampus Wanne stoppats från spel.

Så här i efterhand ett minne att skratta åt. Men inte lika kul i stunden, berättar han.

– Jag förstår att Glenn (förbundskaptenen Solberg) valde Emil. Jag hade ju inte kunnat träna, säger Lucas Pellas.

I stället för EM i Ungern fick 27-åringen åka till St Etienne för att spela en träningsturnering med sitt franska klubblag Montpellier.

Men allt ändrades över en natt när Hampus Wanne testade positivt. Plötsligt var Lucas Pellas inkallad till EM trots allt, med ett stort problem inför den smått panikartade resan till semifinalen mot Frankrike i Budapest. Passet var hemma i Montpellier.

"Gick ju bra"

– Min tjej fick åka nattbuss från Montpellier till Lyons flygbuss med passet. Hon kom väl fram två minuter innan incheckningsdisken stängde och kom springandes med passet i högsta hugg medan jag stod där och svettades, säger han.

– Jag hade inte sovit på natten, sov lite på planet till Frankfurt, sedan lite på nästa plan och lite på lagets hotell. Men sedan var det pang på match. Men det gick ju bra, både för mig och laget.

Lucas Pellas blev sjumålsskytt i semifinalen och några dagar senare säkrade Sverige guldet efter en rysarfinal mot Spanien.

Efter EM-guldet i fjol går Sverige in i hemma-VM som en av de stora favoriterna. Men det är inte läge att slå sig för bröstet och underskatta motståndet, poängterar Lucas Pellas.

"Bra lag"

Särskilt inte kvällens motståndaren Brasilien.

– Brasilien är ett bra lag. Deras bästa spelare Haniel Langaro, som spelar i Barcelona, är ju tyvärr skadad. Men de har ett bra lag med många spelare som spelar på toppnivå, så det är inget lag att underskatta.

– Man ska inte underskatta någon nation, men det tror jag inte att vi kommer att göra heller.

Dessutom, fortsätter han, drog landslaget nyttiga lärdomar av förra hemmamästerskapet, EM 2020, då Sverige inte lyckades ta sig vidare från mellanrundan.

– Vi lärde oss mycket av det. Men nu är vi också en ny grupp, med ny tränare och ny dynamik. Jag tror att vi kommer att hitta en bra väg, säger Lucas Pellas.

– Vi tittar inte längre fram än nästa match. Det är så vi ser på det, det är den mentaliteten vi har sagt att vi ska ha. Vi vill inte underskatta någon nation och kan inte ställa in skorna bara i någon match. Då blir vi straffade.

Lucas Pellas inför den svenska VM-premiären.
Lucas Pellas inför den svenska VM-premiären.
Fakta: Sveriges VM-facit

Sveriges handbollsherrar tog brons i det första världsmästerskapet, Tyskland 1938, och har radat upp medaljer sedan dess.

Här är alla de svenska VM-medaljerna hittills:

VM-guld: 1954, 1958, 1990, 1999.

VM-silver: 1964, 1997, 2001, 2021.

VM-brons: 1938, 1961, 1993, 1995.

Därutöver har Sverige fyra OS-silver, fem EM-guld och ett EM-silver.

Källa: Handbollsförbundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!