Palicka inför VM-finalen: "Inte fÀrdiga Àn"

SuccĂ©n Ă€r ett faktum, men inte fullbordad. Nu laddar Sverige om inför VM-finalen i handboll mot Danmark. –Vi Ă€r inte fĂ€rdiga Ă€n, sĂ€ger mĂ„lvakten Andreas Palicka.

Andreas Palicka laddar om inför VM-finalen.

Andreas Palicka laddar om inför VM-finalen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Handboll2021-01-30 12:25

Samtidigt erkÀnner han att det var ovanligt starka kÀnslor som kom efter semifinalskrÀllen mot Frankrike. Palicka bjöd pÄ tÄrar redan framför TV6:s mikrofon i arenan och kÀnslosamt blev det Àven hemma pÄ hotellet.

– Det var jĂ€ttesvĂ„rt att sova i natt, man försökte ta in alla intryck, sĂ€ger han.

– Man ringde till familjen det första man gjorde nĂ€r man kom tillbaka till hotellet och nĂ€r man ser glĂ€djen hos allihop, dĂ„ fĂ„r man insikt i vad det Ă€r vi har stĂ€llt till med och hĂ„ller pĂ„ att göra.

Palicka gör sitt sjunde mĂ€sterskap med BlĂ„gult och det femte i rad sedan VM 2017. År efter Ă„r har han varit med i toppen av rĂ€ddningsligan och sĂ„ Ă€ven i Ă„r, Ă€ven om starten pĂ„ VM var lite trevande. Inför söndagskvĂ€llens final mot Danmark har skĂ„ningen rĂ€ddat 35 procent av skotten och delar sjĂ€tteplatsen i mĂ„lvaktsstatistiken.

"SjÀlv överraskad"

I segern mot Frankrike var "Palle" en den stora hjÀltarna och hans sanslöst akrobatiska benparad i slutet av första halvlek Àr en av de starkaste ögonblicksbilderna frÄn hela VM.

– Jag mĂ„ste faktiskt erkĂ€nna att nĂ€r jag sĂ„g den hĂ€r i gĂ„r kvĂ€ll och skulle lĂ€gga mig blev jag sjĂ€lv lite överraskad hur högt jag fick upp benet, sĂ„ det var lite roligt att se, sĂ€ger Palicka och skrattar.

Men nu gÀller det att skaka av sig semifinalen och ladda om för en sista batalj, Àven om "Palle" redan nu sÀtter bragdstÀmpel pÄ Sveriges VM.

– Jag Ă€r sĂ„ otroligt stolt och glad och fortfarande frĂ„gande till hur det hĂ€r Ă€r möjligt. Men det visar bara prov pĂ„ vad vi besitter för kunskap och potential i svensk handboll, sĂ€ger han och förutspĂ„r en intressant final:

– Rent allmĂ€nt har Danmark varit turneringens bĂ€sta lag tillsammans med oss. Vi har haft ett par heta duster och det kommer bli en sjuk match. Det spelar ingen roll vilka spelare som stĂ„r pĂ„ banan, det blir alltid jĂ€mna matcher med mycket karaktĂ€r. Det kommer bli en match att minnas, sĂ€ger han.

Ett minnesvÀrt möte mot danskarna var semifinalen i EM 2018, dÄ Palicka storspelade men sedan inte fick starta finalen mot Spanien eftersom han och Mikael Appelgren som vanligt vÀxlade och stod varje match.

"Vill sjukt mycket"

Med Appelgren skadad Ă€r 34-Ă„rige Palicka ett tydligt förstaval framför Mikael Aggefors i den hĂ€r turneringen – och det sliter sĂ„klart pĂ„ kroppen under ett intensivt mĂ€sterskap.

Inte minst eftersom Palicka sjÀlv kom tillbaka frÄn skada kort före VM.

– Ni skulle egentligen se mig nĂ€r jag gĂ„r upp ur sĂ€ngen efter en match, det hade förklarat det mesta, sĂ€ger Palicka.

NÄgot slutdatum för landslagskarriÀren vill den folkkÀre mÄlvakten inte sÀtta, men helt klart Àr att det hÀr kan vara sista chansen att vinna ett stort guld med Sverige.

– Man vill sjukt mycket, det tror jag syns. Men kroppen vill inte alltid lĂ€ngre exakt sĂ„ mycket som nĂ€r jag var 23. Jag kĂ€mpar pĂ„, sĂ„ fĂ„r vi se hur lĂ€nge det hĂ„ller.

Fakta: Senaste mötena mot Danmark

VM 2019: Lagen möttes i mellanrundan i Herning, dĂ€r danskarna bars fram av hemmapubliken. Danmark vann med 30–26 och Sverige slogs ut, medan danskarna fortsatte segertĂ„get och vann VM-guld till slut.

EM 2018: Semifinalmötet i Zagreb blev en klassisk rysare dĂ€r Sverige sjabblade bort lĂ€get att avgöra under ordinarie tid. Det krĂ€vdes förlĂ€ngning innan Sverige hade vunnit med 35–34.

VM 2017: Ett möte i det första gruppspelet i Paris, dĂ€r danskarna vann med 27–25. BĂ„da lagen gick vidare, men medan danskarna överraskande slogs ut i Ă„ttondelsfinal tog det slut för Sverige först i kvarten.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!