Kompisduellen som kan avgöra EM-finalen

De är vänner, rivaler och nyckelspelare i sina lag. Målvaktsmatchen mellan Andreas Palicka och Gonzalo Pérez de Vargas kan bli avgörande i kvällens final i handbolls-EM. –Jag är jättetaggad, säger Palicka.

Andreas Palicka när segern mot Frankrike var klar.

Andreas Palicka när segern mot Frankrike var klar.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Handboll2022-01-30 05:00

35-årige Palicka och 31-årige Pérez de Vargas var båda stora hjältar när Sverige och Spanien säkrade sina finalplatser i fredags.

Mycket talar för att den av målvakterna som presterar bäst i Budapest i kväll också står som guldmedaljör till slut.

– Spanien har inte varit vår drömmotståndare de senaste åren, det visar resultaten. Men nu är det en helt avgörande match som handlar om guld eller silver och vi ska bara fortsätta och göra vår grej, säger Palicka.

Medan han och Sverige väntar på landets första mästerskapsguld sedan EM 2002 har Spanien vunnit två raka Europamästerskap.

– Vi ska göra allt vi kan för att vinna ett nytt guld, men det blir en tuff match, säger den spanske målvakten.

– Sverige har lidit av många spelare borta och när det mötte Norge verkade det som att allt var klart och att de skulle åka ut ur EM. Men det är ett stark lag, med Palicka och Jim Gottfridsson som de stora ledarna.

"Beundran och respekt"

Pérez de Vargas, till vardags i FC Barcelona, och Palicka, nu på ett kortare gästspel i Redbergslid, har lärt känna varandra väl genom åren.

– Det är en relation som handlar om beundran och respekt. Vi har aldrig spelat ihop men har gemensamma vänner och pratar en del, säger Pérez de Vargas.

Palicka om spanjoren:

– Det är en fantastiskt målvakt. Vi har pratat en del om våra spelstilar som kan påminna lite om varandra. Det är väldigt kul att se honom spela, samtidigt har Spanien också Rodrigo Corrales på bänken som är lika bra och lika gärna kan få starta finalen.

På papperet har EM-turneringen varit ganska snarlik för Gonzalo Pérez de Vargas och Andreas Palicka. Spanjoren har räddat 57 av 175 skott (32,5 procent) medan svensken har motat 54 av 178 (30,3 procent).

"Samma typ"

Sveriges målvaktstränare Tomas Svensson, som också är assisterande tränare i Barcelona, känner förstås de båda målvakterna bra och har svårt att välja en favorit.

– De är lite samma typ av målvakter, väldigt explosiva och väldigt likvärdiga. De är intelligenta och bra på att studera sina motståndare, säger Svensson.

Han ser också stora matchvinnaregenskaper hos de båda målvakterna.

– När det gäller Gonzalo tänker jag framför allt på EM-finalen i Stockholm för två år sedan, när han kom in mot Kroatien (och höll nollan i elva minuter), säger den nu 53-årige Svensson.

Att Palicka kom raka vägen från coronakarantän till storspelet i semin mot Frankrike imponerar också på den förre landslagsmålvakten.

– Det var ju väldigt starkt, att ligga på hotellrummet i flera dagar och sen komma in och göra en så strålande insats.

Frågan är vem av målvakterna som har sin bästa dag just i finalen.

Fakta: Matchguide Sverige-Spanien

Vad: EM i handboll, final.

Var: MVM Dome, Budapest.

När: I kväll, avkast 18.00.

TV/radio: TV6/Viaplay och Radiosporten.

Sveriges matcher på väg till final: Bosnien och Hercegovina 30–18, Spanien 28–32, Tjeckien 27–27, Ryssland 29–23, Polen 28–18, Tyskland 25–21, Norge 24–23, Frankrike 34–33 (semifinal).

Spaniens matcher på väg till final: Tjeckien 28–26, Sverige 32–28, Bosnien och Hercegovina 28–24, Tyskland 29–23, Ryssland 26–25, Norge 23–27, Polen 28–27, Danmark 29–25 (semifinal).

Preliminärt lag, Sverige:

Målvakter: 1 Peter Johannesson, 12 Andreas Palicka, 30 Tobias Thulin.

Vänstersex: 4 Emil Mellegård, 22 Lucas Pellas.

Mittsex: 5 Max Darj, 18 Fredric Pettersson, 32 Oscar Bergendahl.

Högersex: 11 Daniel Pettersson, 62 Valter Chrintz.

Vänsternio: 2 Jonathan Carlsbogård, 49 Karl Wallinius.

Mittnio: 24 Jim Gottfridsson, 28 Jonathan Edvardsson.

Högernio: 23 Albin Lagergren, 26 Linus Persson.

På plats i Budapest finns också Felix Möller (på läktaren senast), Hampus Wanne, Niclas Ekberg och Felix Claar (alla coronaspärrade senast).

Förbundskapten: Glenn Solberg.

Preliminärt lag, Spanien:

Målvakter: 1 Gonzalo Pérez de Vargas, 12 Rodrigo Corrales.

Utespelare: 3 Eduardo Gurbindo, 4 Iñaki Peciña, 5 Jorge Maqueda, 6 Ángel Fernández, 11 Daniel Sarmiento, 17 Adrian Figueras, 21 Joan Cañellas, 25 Agustin Casado, 28 Aleix Gómez, 29 Aitor Ariño, 30 Gedeon Guardiola, 36 Ian Tarrafeta, 51 Miguel Sánchez-Migallón, 62 Kauldi Odriozola.

Förbundskapten: Jordi Ribera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!