Klart med tränare i HHF: "Jag älskar sporten"

Hultsfreds HF fick som de ville. Andreas Sundqvist fortsätter som tränare i herrlaget. "Jag älskar sporten och tycker om att få vara ledare i en grupp som jag känner så bra".

"Nya" Hultsfreds HF har en lärorik säsong i trean.

"Nya" Hultsfreds HF har en lärorik säsong i trean.

Foto: Arkivbild

Handboll2020-04-02 15:45

Förra säsongen var på många sätt en nystart för herrlaget i Hultsfred. Flera tongivande spelare lämnade och nya tränare kom in laget. En av dem var Andreas Sundqvist. Nu står det också klart att han fortsätter som tränare, men än så länge är han ensam på den posten sedan de tidigare tränarna aviserat att de vill lira istället. 

– Ja, både Jesper (Rüdiger) och Adam (Sundqvist) har hintat om att de vill spela. 

Hur blir det med Sasa Omrcen (också tränare förra säsongen)?

– Det är inte klart. Vi ska prata med honom. Jag vill ha en tränarkollega. Att sköta allting själv går inte. Vi får se hur det blir med Sasa, annars finns det andra intressanta namn.

När bestämdes det att du ska köra vidare?

– Igår (onsdag) faktiskt. Vi var några i sektionen som hade en träff. 

Hur är känslan nu?

– Bra. Jag ville verkligen fortsätta. Jag tycker det är så roligt och eftersom jag inte kan spela själv längre (allvarliga knäskador), så passar det här mig perfekt. Att få vara kvar inom handbollsfamiljen och klubben, som ledare, säger Andreas Sundqvist. 

21-åringen går i sin fars fotspår. Bosse Sundqvist har varit ledare och tränare i många, många år i HHF. Faktum är att Andreas var assisterande till just Bosse för två år sedan. 

Vad har du lärt dig av honom?

– Ja..., nästan allt. Han har lärt mig mycket. Inte minst försvarsspelet. Där är han duktig. Jag tycker också att han är ödmjuk och bra att få en gruppdynamik. Det försöker jag också. Det måste vara roligt att komma till träningar och matcher. 

Förra säsongen gick det resultatmässigt inte så bra i handbollstrean, vilket inte heller var förvånande med tanke på allt som hänt i laget inför säsongen. Men på flera sätt var det ändå utvecklande och lärorikt, enligt Andreas Sundqvist. 

– Både jag och spelarna lärde oss mycket. Under många år har vi i A-laget förlitat oss på några killar som burit laget. Nu var det annorlunda. Vi behövde jobba mer som ett lag, tillsammans. Och det är kul att se att många spelare har utvecklats och tagit ett stort ansvar. Det är bara att titta på en sån som Tobias Stridh, som verkligen har växt i anfallsspelet. 

Vad är dina tankar inför nästa säsong?

– Jag går och småtänker hela tiden. Närmast väntar ju en försäsong. När den startar är inte bestämt. I år kommer vi få tillgång till den nya beachhandbollsplanen – och det tror jag blir ett lyft för spelarna. Och det är bra nu i dessa tider där man helst inte ska träna i grupp inomhus. 

Är beachplanen klar?

– Nä, inte helt. Men jag tror att det inte så långt borta. 

Seriesammansättningen är inte klar än. Det mesta tyder på att det blir ungefär samma lag som förra säsongen. 

– Det verkar så, men jag hoppas att vi blir fler lag i serien den här säsongen, säger Sundqvist. 

Har det hänt något på spelarsidan?

– Faktiskt inte, varken ut eller in. Det är ingen som har flaggat fullt ut för at de ska lägga  av. Än så länge ser det bra ut. Vi kommer lyfta upp flera juniorer. Så just nu verkar det som att vi blir runt 20 spelare i truppen. 

Andreas Sundqvist säger vidare att han gillar fartfylld handboll och att det förhoppningsvis ska sätta en prägel på Hultsfreds spel säsongen 2020/2021.

– För att lyckas med det, så, måste vi bli bra på att springa. Jag vill också att vi ska hitta tillbaka till ett försvarspel, där vi ska vara jobbiga att möta.

Henrik Böris blev främste målskytt i HHF.
Henrik Böris blev främste målskytt i HHF.
Hultsfreds HF

Här är de bästa målskyttarna i Hultsfreds HF under säsongen i handbollstrean. HHF hade 20 olika målgörare under säsongen – som slutade med en jumboplats. Henrik Böris vann den interna skytteligan 

1) Henrik Böris 45 mål, 2) Adrian Söderpalm 44 mål, 3) Wiktor Dehlin 34 mål, 4) Christoffer Sundqvist 31 mål, 5) Anton Söderström 28 mål, 6) Elias Andersson Landholm 22 mål, 7) Gustaf Örnros 21 mål, 8) Axel Henriksson 20 mål, 9) Tobias Stridh 18 mål, 10) Matz Hesselgård 10 mål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!