Kan bänkas av pappa trots VM-succén

Mot Kamerun fick – och tog – hon chansen. Men trots det riskerar Tyra Axnér att bänkas i den viktiga VM-matchen mot Ungern. –Jag vet ju min roll, säger hon.

Tyra Axnér på träning med landslaget under VM.

Tyra Axnér på träning med landslaget under VM.

Foto: Adam Ihse / TT

Handboll2023-12-08 15:55

Tyra Axnér andas ut.

De fem målen, och hela insatsen, i storsegern (37–13) mot Kamerun i den första matchen i mellanrundan gör att hon kliver in till lördagens viktiga match mot Ungern med ett helt annat lugn i kroppen.

– Jag känner att det är skönt att det gick bra. Jag har en skön känsla och det är viktigt att jag fick speltid inför en så pass viktig match, säger hon.

Axnér, som är uttalad reserv till stjärnan Jamina Roberts på vänsterniopositionen, har fått knapert med speltid i upptakten av VM – men mot Kamerun fick hon chansen på allvar. Mot Ungern lär det dock bli en bänkplats från start igen.

– Jag vet ju min roll. Men nu känner jag att om Jamina behöver en paus så är jag inne i det på ett annat sätt.

Försvarsspelet avgörande

Ungern är ett helt annat motstånd än vad Kamerun är. Det kommer att krävas en helt annan insats av Sverige för att det ska bli två nya poäng in på kontot.

– De har många bra spelare. De har snabba och genombrottsstarka mittnior och en högerskytt som kan gå på genombrott, säger Axnér och fortsätter:

– Vi måste spela ett lika fantastiskt försvarsspel som vi har gjort i många av matcherna, vi måste hjälpa våra målvakter. Vi har grymma målvakter och om vi kan spela tufft och aggressivt bakom kommer det ta mycket energi för dem.

"Inte far och dotter här"

Trots den lite undanskymda rollen i truppen får Tyra Axnér ändå gott om uppmärksamhet. Anledningen till det?

Pappa Tomas är förbundskapten.

En situation som på många sätt är annorlunda.

– Det är inget som vi på förhand hade ett facit till. Vi har fått jobba med det under tiden. Nu har det gått ett år (sedan Tyra togs ut för första gången) och jag tycker att vi har hittat en bra taktik, säger hon.

– Vi har tydliga rollfördelningar. Här är vi inte far och dotter, så när jag saknar min familj så blir han en del av det också. Det allra viktigaste är att vi har en kommunikation om vad som funkar bra och vad som funkar mindre bra, och det tycker jag att vi har.

Tyra Axnér.
Tyra Axnér.
Fakta: Tyra Axnér

Född: 18 mars 2022 (21 år).

Position: Vänsternia.

Klubb: Nykøbing Falster

Tidigare klubbar: Lugi, Ikast


Fakta: Mellanrundan i handbolls-VM

Sveriges matcher:

Lördag 9 december: Sverige-Ungern (20.30, Göteborg)

Måndag 11 december: Sverige-Montenegro (20.30, Göteborg)

Ställningen i grupp 1:

1) Sverige, 6 poäng

2) Ungern, 4

3) Montenegro, 4

4) Kroatien, 3

5) Senegal, 1

6) Kamerun, 0

Två lag från varje grupp går vidare till kvartsfinal, och om Sverige tar sig vidare väntar ett lag från grupp 3. Från grupp tre väntas guldfavoriten Danmark och Tyskland gå vidare, men även Polen, Japan och Rumänien har chansen att nå kvartsfinal som spelas 12-13 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!