Kantspelaren om tuffa läget: "Inte gräva ner oss"

Hur känner man som spelare när förlusterna radas upp, en efter en? Läget ser nästan hopplöst ut för Hultsfreds Handboll. Vi tog ett snack med rutinerade Adrian Söderpalm: "Klart det är tufft, men någonstans måste man fortsätta tro".

Adrian Söderpalm har en viktig roll i Hultsfreds HF. Här ger han sin syn på hur läget är efter alla förluster den här säsongen.

Adrian Söderpalm har en viktig roll i Hultsfreds HF. Här ger han sin syn på hur läget är efter alla förluster den här säsongen.

Foto: Torbjörn Allvin

Handboll2024-01-16 16:00

Det har minst sagt varit en jobbig säsong.

HHF har spelat tolv matcher och förlorat alla.

Frågan är hur svårt det är att hitta motivationen i allt det här, som spelare?

– Det är som det är. Visst är det ett tråkigt läge och vi visste såklart att det skulle bli mycket tuffare i den här serien när vi är nykomlingar. Men att det skulle bli så här tufft...nej. Det är lite värre än man trodde, säger Adrian Söderpalm, fostrad i elitklubben IFK Skövde.

Är motståndet bättre än vad ni trodde på förhand, eller finns det några andra förklaringar till att det har gått tungt?

– Nja, motståndet är nog ungefär så som man förväntat sig. Jag tänkte att det skulle vara så här. Den främsta anledningen till att vi har förlorat så mycket beror på att vi inte kunnat och kan träna så mycket som behövs tillsammans. Många i laget bor på andra orter, som Jönköping och Linköping och det är svårt att få ihop det. Det är den största orsaken till att det går tungt. Vi skulle behöva träna tre gånger i veckan ihop, säger Söderpalm och fortsätter:

– Man måste också vara medveten om att många av de killar vi möter säkert tränar uppemot fem pass i veckan med målet att spela elithandboll. Flera av dem redan nu tränar med lag i handbollsligan eller allsvenskan. Så visst är det en viss skillnad.

undefined
Tufft läge. HHF har det jobbigt som nykomling i handbollstvåan.

Själv tränar Vimmerbyboende Söderpalm en gång i veckan med laget. Mer har han inte möjlighet till för att få ihop livspusslet.

– Jag jobbar natt och har tre barn, där vi fick tvillingar för ett och ett halvt år sen.

Förra säsongen gick Hultsfred närmast som tåget och vann serien. Skillnaden nu som nykomling i division två är monumental, med ett helt annat motstånd.

– Det är tvärtom mot förra säsongen, då vi i princip vann allt.

Hur påverkas stämningen i gruppen efter alla förluster?

– Klart att det är tråkigt att förlora matcher, men jag upplever att stämningen är bra. Och det är ju så..., vi måste fortsätta tro på det. Det är bara att köra på och inte gräva ner sig. Jag tycker ändå att viljan är där, men sen räcker vi inte till riktigt i spelet. Vi har varit nära några gånger, tyvärr faller vi mycket på att vi har för stora dippar i nästan varenda match där vi tappar väldigt mycket.

Hur viktig roll har du i det här läget som en av de mest erfarna i laget?

– Jag försöker att bidra till att hålla uppe en positiv anda. Någonstans får man se det som att vi tar steg som man kan ha nytta av längre fram. Man utvecklas alltid som spelare när man får möta bättre lag, som vi fått göra den här säsongen.

 Trots att Söderpalm hunnit passera 30 års-strecket har han inga planer på att sluta med handbollen.

– Nä, jag kör på så länge kroppen håller och så länge jag tycker det är roligt. Och det tycker jag det är. Det är kul att träffa grabbarna i laget.

Just nu pågår EM. Vad tror du om Sveriges chanser?

– Jag vill säga att de kommer att vinna, men mer troligt är att de kan ta sig till en semifinal.

Adrian har faktiskt mött ett par av Sveriges EM-spelare och har viss koll på dem.

– Jag har mött Max Darj några gånger när han spelade i Stenungsund. Vi är lika gamla och jag kommer ihåg att han var tuff att möta i försvaret. Jag har också spelat mot målvakten Tobias Thulin när han var i Redbergslid och jag spelade i Guldkroken.

Det var då. I helgen väntar andra typer av spelare när HHF tar emot laget med det något märkliga namnet HK eRPing.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!