Handbollsstjärnan trodde inte på VM-besked

Den svenska truppen till handbolls-VM för damer är spikad. Med på listan finns doldisen Sofia Hvenfelt. En annan som får chansen är Nina Koppang, som först inte trodde på att hon blivit uttagen. –Jag trodde inte att jag skulle få reda på det på det sättet, säger hon.

Nina Koppang och Olivia Mellegård är två av de som kommer att spela VM för Sverige.

Nina Koppang och Olivia Mellegård är två av de som kommer att spela VM för Sverige.

Foto: Adam Ihse/TT

Handboll2023-10-27 13:22

Det var runt tio på fredagsmorgonen som Koppang, som till vardags spelar i Sävehof, fick ett samtal från landslaget med frågan om hon kunde medverka på en pressträff några timmar senare.

Vid det här laget visste hon inte om att hon blivit uttagen till den svenska VM-truppen.

– "Burre" (Johanna Bundsen) hade blivit sjuk så jag blev uppringd när jag var på morgongymmet. Först förstod jag inte om jag var uttagen eller inte. Men när jag gjorde det blev jag jätteglad, säger hon.

– Några råkade höra så det blev lite kramar och sånt.

Nina Koppang har tidigare deltagit i EM, men mästerskapet senare i år blir hennes första VM. Det är dessutom familjens andra VM inom loppet av samma år eftersom halvsystern Stina Blackstenius i somras deltog i fotbolls-VM i Australien/Nya Zeeland.

"Hon har spetskompetens"

Förbundskaptenen Tomas Axnérs VM-trupp är i stora drag densamma som i EM-kvalmatcherna mot Färöarna och Luxemburg tidigare i oktober. Men ett nytt namn som sticker ut är mittsexan Sofia Hvenfelt, från tyska Bietigheim.

Hvenfelt tar plats bakom den givna duon Linn Blohm och Anna Lagerquist.

– Hon har dels en otrolig karaktär som människa. Hon är en pådrivare, fysiskt tuff och en bra avslutare. Hon har förtjänat den här platsen, säger Axnér om valet.

Sofia Hvenfelt har tidigare gjort tio landskamper, men aldrig deltagit i ett mästerskap. Mittnian Carin Strömberg får däremot nöja sig med att vara med som reserv.

– Carin har varit en del av ryggraden och låg nära till hands. Men sett till prestationerna av övriga spelare på den positionen tycker vi att de har varit skarpare den här säsongen, säger Tomas Axnér.

Inleder mot Kina i Scandinavium

Truppen presenterades under en pressträff i Scandinavium. Scandinavium är också platsen där Sverige inleder mästerskapet den 1 december då landslaget möter Kina.

Därefter väntar Senegal (3 december) och Kroatien (5 december) innan en eventuell mellanrunda tar vid. Förhoppningen är att nå finalspelet i danska Herning.

– Jag tycker att det finns bra möjligheter för oss att ta oss till en semifinal och spela om medaljer, säger Tomas Axnér.

Bietigheimproffset Sofia Hvenfelt, här under sin tid i Höör, tar plats i den svenska VM-truppen i handboll. Arkivbild.
Bietigheimproffset Sofia Hvenfelt, här under sin tid i Höör, tar plats i den svenska VM-truppen i handboll. Arkivbild.
Fakta: Svenska VM-truppen

Målvakter: Johanna Bundsen, Irma Schjött, Evelina Eriksson.

Vänstersex: Olivia Mellegård, Elin Hansson.

Mittsex: Linn Blohm, Anna Lagerquist, Sofia Hvenfelt.

Högersex: Mathilda Lundström, Nathalie Hagman.

Vänsternio: Jamina Roberts, Kristin Thorleifsdóttir, Tyra Axnér.

Mittnio: Emma Lindqvist, Jenny Carlson, Daniela de Jong.

Högernio: Nina Koppang, Nina Dano.


Fakta: Handbolls-VM 2023

Damernas handbolls-VM, det 26:e i ordningen, avgörs 29 november—17 december i år. Sverige arrangerar mästerskapet tillsammans med Danmark och Norge. 32 nationer deltar.

Sverige kommer att spela gruppspel och eventuell huvudrunda i Göteborg.

Kvartsfinalerna spelas i Trondheim och Herning. Semifinaler, bronsmatch och final i Herning.

Norge är regerande mästarlag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!