Han räddade både Dudek och Dackarna

Vilken fantastisk speedwayfest det blev i Målilla i helgen. Inte ens vädergudarna kunde stoppa speedwayens världselit från att leverera en speedway med en riktigt hög underhållningsgrad.

Foto:

KRÖNIKA2019-08-21 06:30

När väl GP-tävlingen var över var det många tankar som flög runt i mitt huvud. Det fanns så mycket ingredienser från den kvällen som fick mig att inse vilken fantastisk - men också extremt farlig - sport speedway är.

Vi börjar väl där det slutade. Oj, oj, oj så kul att vi fick se blågult överst på pallen för första gången sedan 2006 i Målilla. Jag var själv på plats för tretton år sen när Andreas Jonsson, i det kanske regnigaste och lerigaste GP:t nånsin, vann finalen före Hans Andersen, Leigh Adams och Jason Crump. Jag tycker Lindgren påminde en hel del om Jonsson i lördags. När Jonsson var som bäst kändes det som att han hittade spår längst ut på banan som ingen annan. Likadant kändes det med Lindgren nu, han fullkomligt flög fram och kändes ostoppbar när det gällde som mest.

Det som jag dock gått och funderat på allra mest sen i lördags är dock inte Lindgrens triumf, utan den incident han var inblandad i. Om ni inte har sett kraschen i heat sex kan jag beskriva den för er. Dackarnas polack Patryk Dudek jagade ledande Mikkel Michelsen, men polacken åkte in i sargen, tappade kontrollen och föll. Bakom Dudek kom Fredrik Lindgren i en hejdundrande fart, men på ett mirakulöst sätt lyckades Lindgren undvika polacken genom att på en tiondels sekund stegra med framhjulet samtidigt som Dudek snabbt vek in båda benen. Lindgren flög av cykeln och likaså fyran Max Fricke som hakade fast i Dudeks cykel.

Efter denna incident vet jag inte vad som är mer otroligt än det andra:

1. Hur sjutton hinner Lindgren reagera så snabbt att han först hinner se Dudek framför sig och sedan också stegra för att undvika att krossa polackens ben?

2. HUR och då menar jag HUR är det möjligt att samtliga tre inklusive Fricke kunde fortsätta tävlingen?

Speedway är minsann inte en sport för fegisar. Ett brutet ben eller två hade varit en mild konsekvens om man tänker hur illa det faktiskt kunde gått. Lindgren räddade kanske livet på Patryk Dudek – och Dackarnas guldchanser. Målillalaget med Peter Karlsson i spetsen höll andan när kraschen skedde. En skadad Dudek hade satt käppar i hjulet för Dackarnas chans till SM-guld i år, men med honom i laget är de fortsatt favoriter. Det återstår bara två matcher för Dackarna innan grundserien är slut. Hur jag tror det slutar?

Ja, med tanke på att Masarna saknar sin store stjärna Antonio Lindbäck ser jag det inte som osannolikt att Dackarna kan äta ikapp 16 poäng och knipa tre poäng i kväll. Mot Indianerna på torsdag tror jag på ytterligare en trea. Summa summarum: Sex poäng, serieseger och biljett till semifinalen.

Patryk Dudek var med om en läskig krasch i helgens GP i Målilla – men klarade sig bra mot alla odds.
Patryk Dudek var med om en läskig krasch i helgens GP i Målilla – men klarade sig bra mot alla odds.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om