Han jagar sitt andra guld för i år

Danske talangen Frederik Jakobsen har kämpat sig till en ordinarie plats i Dackarnas lag. Nu vill han åka hem sitt andra guld för den här säsongen.

Frederik Jakobsen pratar med sin mekaniker Cristian, som han har haft i fem år. 
"Han är både min mekaniker och en av mina bästa kamrater. Vi jobbar jättebra tillsammans", berättar den unge dansken.

Frederik Jakobsen pratar med sin mekaniker Cristian, som han har haft i fem år. "Han är både min mekaniker och en av mina bästa kamrater. Vi jobbar jättebra tillsammans", berättar den unge dansken.

Foto: Jonatan Häggström Wedding

Speedway2019-09-23 18:18

Skön eftermiddagssol, ett par vaktmästare står och pratar, en speedwaymekaniker skruvar på en cykel och en dansk supertalang är ute på banan och leker speedway. 

Det är lugnet före stormen på G & B Arena i Målilla. Om två dagar kommer arenan vara fylld av publik, motorljud och spänning. Redan dagen efter ska Dackarna köra den första finalmatchen i Eskilstuna. Nu är det bara en förare som spexar runt banan på ett hjul. 

Frederik Jakobsen gör sina sista förberedelser inför de två finalmatcherna mot Smederna. 

 – Jag testar lite nya grejer för att försöka få ännu mera fart i finalerna, berättar den 21-årige dansken. 

 – Annars handlar det mest om att få till en bra känsla inför imorgon. Att köra några varv och hålla igång motor och kropp. Det kändes bra där ute och jag hoppas det håller i till imorgon, säger Jakobsen efter sitt träningspass dagen innan finalen. 

Frederik Jakobsen har tidigare varit i Lejonen, men tillhörde Dackarna förra hösten och fick chansen att köra för klubben i våras när andra förare råkade ut för skador. Han trivs väldigt bra i Målillaklubben. 

 – Det är möjligtvis världens bästa klubb. Det är jättefina förutsättningar och ordning och reda i klubben. Allt är välskött. Jag trivs väldigt bra med att köra här och jag gillar banan. Det finns många spår att köra i och den passar mig bra. 

Jakobsen har kört 15 matcher i år och ligger på 1,267 i snitt. Han är ganska nöjd med sin säsong i Elitserien. 

 – Det har varit lite upp och ner. I min debut tog jag 12 poäng. Sedan i vissa matcher har jag kört sämre, men jag känner ändå att kurvan går gradvis uppåt överlag. Men det är en väldigt tuff serie, med många bra förare. Problemet har väl varit lite att jag har försökt och provat mycket olika saker och ibland kanske försökt lite för mycket. Jag har inte riktigt hittat en trygg, stabil nivå i Sverige. Det jag främst vill utveckla är att bli mer stabil och pålitlig i Elitserien till nästa säsong. 

Du har ju nästan hela karriären framför dig. Vad har du för långsiktiga mål och drömmar? 

 – Jag tänker inte så mycket på framtiden. Just nu vill jag bara köra så bra som möjligt i de svenska finalerna så vi kan vinna guldet. Jag vill leva i nuet och tar en tävling i taget. Annars är det lätt att sväva iväg. Men det är klart att jag vill utvecklas hela tiden. Drömmen är väl att en dag bli bäst i världen. Så tänker nog de flesta unga speedwayförare, men det är dit jag vill nå. 

För Frederik Jakobsen kan detta bli andra guldet i år. Han blev nämligen dansk mästare nyligen med sitt Fjelsted SK. Det är den klubb han alltid kört för i Danmark. 

 – Jag växte upp 5 kilometer från banan och började köra där när jag var fyra år gammal. Jag gick på matcherna när jag var liten och har alltid varit inblandad i klubben sedan jag började köra. Det är verkligen min klubb. Man kan säga att jag är både supporter och förare i Fjelsted. 

Det måste ha varit extra speciellt att vinna guld eftersom det är din hemmaklubb?

 – Ja verkligen. Det var mäktigt. Det var andra gången på tre år som vi vann och lika roligt båda gångerna. Jag är väldigt stolt och känner en ära att ha fått uppleva det med min barndomsklubb. 

Nu finns det en möjlighet att du även får vinna med Dackarna i år. Hur känns det?

 – Det vore jäkligt coolt att bli svensk mästare. Jag vet att Dackarna verkligen har längtat efter ett guld och det skulle betyda så mycket för alla förare, supportrar och personalen. Det var ett tag sedan Dackarna vann och de har varit nära en del gånger. Jag hoppas att jag och de andra förarna kan hjälpas åt att köra hem guldet i år. Det vore också skoj att bli mästare i två olika ligor!

För motståndet i guldmatcherna står Smederna. Ett lag Dackarna haft lite svårt för tidigare under året. 

 – Ja, vi förlorade ju hemma mot Smederna, men då hade vi inte riktigt fått ordning på laget. Det var precis när Janowski och Hancock hade blivit skadade, säger Jakobsen, som själv tog 12 poäng i hemmaförlusten mot Smederna. 

Borta gick det bättre och Dackarna vann med 55-35. 

 – Jag var dålig i första heatet i Eskilstuna, men sedan vann jag två heat, så jag trivs rätt bra på den banan, berättar Jakobsen, som längtar till finalmatcherna. 

 – Det ska bli jätteroligt. Vi får se hur det går. Smederna är ett tufft lag att möta och de har bara blivit bättre och bättre. De är regerande mästare, men vi ska ge allt för att slå dem. Får vi med oss ett bra bortaresultat tror jag att det går vägen. Men det gäller att jag och alla andra förare i laget presterar. 

Frederik Jakobsen flyger fram på banan i Målilla dagen innan första finalmatchen.
Frederik Jakobsen flyger fram på banan i Målilla dagen innan första finalmatchen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!