– Jag har trivts bra. MAI har betytt mycket och varit mitt största fritidsintresse, säger 68-åringen på frågan hur han har kunnat hålla på så länge.

I en bit över 100 år, 106 år närmare bestämt, har Mjölby AI:s fotboll funnits. I nästan hälften av klubbens levnad har Bo Wallin varit en bärande kraft i föreningens ledning.

Det är sådana människor som kallas för eldsjälar.

Artikelbild

| Han startade sin idrottsbana med ishockey i Boxholm. Men Bo Wallin kom med i Mjölby AI där det blivit ett liv som eldsjäl. I 50 år har han suttit med i fotbollsklubbens styrelse.

Det är sådana människor som får vardagen att fungera i en idrottsförening och som gör framgångarna möjliga.

Wallin växte upp i rivaliserande bruksorten Boxholm från början och var ishockeyspelare. Men som 15-åring kom han till Mjölby och hittade MAI på Vasaskolan. Det var tack vare bandylegendaren Arne "Tjava" Davidsson, en släkting till Wallin.

MAI var en förening som han snabbt kände sig hemma i, ursäkta rimmet, och på den vägen är det.

Wallin kanske inte var den mest lysande fotbollsspelaren, gjorde mest B-lagsmatcher, men som ledare blev han snabbt en klippa.

Artikelbild

| Ett önskemål från Mjölby AI och Bo Wallin är att rusta upp den gamla läktaren intill Vifolkavallens A-plan.

Som 18-åring kom han med i ungdomssektionen 1968, drogs med av Christer Karlstedt och Bosse Tillmar, och sedan dess har han alltid valts om på olika poster. Wallin har varit vice ordförande, kassör och nu är han sekreterare.

– I början försökte man alltid klara att bara vara på plus. Men i dag har vi god ekonomi och det känns tryggt, säger eldsjälen.

Artikelbild

| Ett JDM-guld och ett avancemang till division 1 är Bo Wallins bästa upplevelser i Mjölby AI.

Bo Wallin har jobbat med sponsorer sedan 1988 och bedömer att han varit med och dragit in åtskilliga miljoner till Mjölbyfotbollen genom åren.

Störst var sponsorintäkterna under åren kring division 1-spelet 1991. Nu 2018 har MAI 120 sponsorer som tillsammans lägger mellan 350 000 och 400 000 kronor på klubben på ett år.

– Det är viktigt att ha många ben att stå på, säger Wallin.

Kanslisten har en 25-procentig tjänst hos MAI, men lägger åtskilligt fler timmar ideellt och förutom sponsringen ansvarar han för lokalerna på Vifolkavallen, plus kiosk och lotterier.

– Vi skulle behöva rusta upp våra gamla läktare som är i dåligt skick. Vi skulle också behöva en konstgräsplan till. En sjumannayta skulle behövas.

Vad är MAI:s styrka?

– Det är bredden och ungdomsverksamheten. Vi har över 20 lag, känns som att alla vill komma till oss. Vi har bra organisation och 70 ungdomsledare. En bra ungdomskommitté med Jens Knutsson i spetsen. I sju år har vi också haft sommarkollo för barn, det handlar om mer än fotboll.

Annars är det lätt att det är resultaten som räknas när en klubbs höjdpunkter ska summeras. I gamla lokalen MAI-stugan hänger stora inramade lagbilder på seriesegrare genom åren. Det senaste fotot ska snart upp, på årets lag som vann division 4.

Det är många som pratar om att Mjölbyfotbollen är på gång igen.

– Vi har en fotbollskommitté som jobbar och vi har tränare nu som vill mycket. De får många spelare att vilja komma hit. Vår ambition är att fortsätta satsa, men vi tar ett år i taget, säger Wallin.

Sekreteraren väljer själv två extra roliga minnen från sitt långa MAI-liv. Dels den snabba marschen från trean till ettan 1989-1991, men också det som hände tio år tidigare, 1979, när han som tränare förde MAI till junior-DM-guld efter seger mot IFK Norrköping med 2–1. Det var pojkar födda 1961, ett lag med spelare som Leif "Bölling" Eriksson, Lennart Hugoh, Thomas Karlsson, Mikael Andersson, Jocke Hederberg, Anders Hahne, Rickard Freyschuss, Anders Karlsson och Jocke "Lill-Mullo" Gustafsson. Med flera.

– En väldigt bra lag. Jag kommer ihåg att "Luring" (ismakaren) var så nöjd att han bjöd hela laget på korv och mos, säger Bo Wallin.

Hur länge ska du brinna för MAI?

– Det bestämmer hälsan, men som det känns nu så kör jag på, säger sekreteraren.

Apropå hälsan har Bo Wallin tidigare opererats för cancer i magen, och han är inte helt friskförklarad utan går på återkontroller. Men just nu känns det bra, att han har sjukdomen under kontroll.

Just cancer var det som gjorde att kompisen och eldsjälskollegan Arne Gustafsson gick bort 2006. Gustafsson var också ledare och en av de bästa och mest drivna ordförande som Mjölby AI har haft.

– Jag var vid hans grav nu nyligen. Arne skapade lugn och ro och var aldrig ovän med någon. Han var diplomatisk och hade bra kontakt med både Södra och kommunen. Han drev MAI på ett bra sätt, det var prio ett. Det fanns många idéer, säger Bo Wallin.